Datum objave: 13. Studeni 2020

KORONA / Lockdown u Sloveniji. Zatvorene trgovine, zabranjeno kretanje noću, obustavljen javni prijevoz, ukinuto pravo na odlazak u inozemstvo, zaoštren granični režim...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog eskalacije epidemije korone Slovenija je uvela drastične mjere koje će biti na snazi sljedeća dva tjedna. Pooštrila je granični režim i ukinula pravo odlaska svojih građana u druge zemlje u kojima imaju nekretnine ili plovila. Zaustavljen je javni prijevoz, bilo kakvo okupljanje ljudi koji nisu članovi uže obitelji, zatvorene su sve trgovine osim onih koje prodaju životno važne potrepštine, zabranjeno je kretanje noću, bilo kakva slavlja, mise i vjerski obredi, a uvedena je i zabrana napuštanje matičnih općina. Usporava i slovensko gospodarstvo. Prerađivački sektor i dalje će moći raditi uz primjenu epidemioloških mjera, zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor. Nastava u školama i dalje je na daljinu, a bit će zatvoreni i vrtići osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Situacija je u Sloveniji, prema ocjeni slovenske Vlade i resornih institucije kritična te se uvođenjem restriktivnih mjera želi bitno smanjiti broj novih hospitalizacija jer nije moguće osigurati prosječno 20 novih bolesničkih postelja za oboljele od COVID-19 i zaustaviti rast smrtnih slučajeva.

Iz kategorije: Vijesti