Datum objave: 08. Studeni 2020

KONAČNO JE GOTOVO / Amerika dobila novog predsjenika, Joea Bidena, i prvi put u povijesti ženu potpredsjednicu, a to je Kamala Harris

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Utrka za američkog predsjednika napokon je završila, a kao 46. predsjednik SAD-a je izabran Joe Biden! Nakon pet dana neizvjesnosti, američki mediji projiciraju kako Joe Biden osvaja američke izbore i postaje novi predsjednik. Pored njega, izabrana je i Kamala Harris, prva žena potpredsjednika. Američki mediji u subotu popodne projicirali njegovu pobjednu nakon što je preokrenuo rezultat i dobio glasove u dvije ključne države. Prvo u Georgiji, a potom i u Pennsylvaniji koja je još značajnija jer nosi čak 20 elektorskih glasova, piše Večernji list.

Kojih sat vremena prije nego što su američki mediji proglasili Bidena pobjednikom, Donald Trump se oglasio na Twitteru. Kazao je kako je on, a ne Biden premoćno pobijedio i najavio konferenciju za medije.  Ubrzo nakon što su ga vodeći američki mediji proglasili pobjednikom Joe Biden se oglasio na Twitteru, a potom se i kasnije tijekom večeri uživo obratio javnosti iz malog gradića Delawarea, za kojeg Biden kaže da je mjesto pomirenja Amerike.  Pozornicu koja je bila ispred parkirališta prvu je zauzela prva potpredsjednica Amerike - Kamala Harris. -  I dok smo se na ovim izborima kockali s cijelom američkom demokracijom, vi ste Americi dali novu šansu. Našim volonterima zahvaljujem, jer su doveli više ljudi nego ikad u ovom festivalu demokracije. Zaštitili ste integrirat naše demokracije i naše predivne obitelji. Hvala što ste se odazvali u rekordnom broju kako bi se vaši glasovi čuli. Znam da su vremena zadnjih mjeseci bila teška. Četiri godine ste marširali za jednakost, naše živote i planet. I onda ste glasali. I rekli glasnu poruku - želite nadu, znanost, istinu. Joe je čovjek velikog srca koji voli neograničeno, njegova ljubav za Jill je nevjerojatna, ona će biti sjajna prva dama - kazala je Kamala i zahvalila suprugu Dougu i obitelji, potom i Joeu i njegovoj obitelji, svojoj majci koja je vjerovala u Ameriku i svim ženama koje su se borile za pravo glasa i svoje fundamentalno pravo da ih se čuje.

- Koliko je Joe hrabar najbolje pokazuje da je srušio jedan od posljednjih tabua i stavio ženu kao potpredsjednicu. Iako sam prva, neću biti zadnja. Danas svaka djevojčica vidi da je ovo zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijama, vodite i vidite sebe onako kako vas drugi možda i ne vide. Mi ćemo vam pljeskati cijelim putem. A američkim ljudima, bez obzira za koga ste glasali, obećavam da ću biti lojalna, iskrena i spremna, svako jutro misliti na vas i vaše obitelji. Jer, sada počinje rad, pravi rad, da pobijedimo koronu, obnovimo ekonomiju, ujedinimo zemlju, stanemo na kraj klimatskim promjenama. To neće biti jednostavno, ali Amerika je spremna. A spremni smo i Joe i ja. Izabrali smo predsjednika koji predstavlja najbolje od nas, predsjednika na kojeg ćemo se moći ugledati i biti ponosni - rekla je Harris i izazvala oduševljenje. Potom je na pozornicu doslovno istrčao 78-godišnji Joe Biden. - Ljudi, javnost je rekla svoje i donijela nam uvjerljivu pobjedu. Pobjedu koju smo osvojili s najviše glasova ikada - 74 milijuna glasova. Sreća, vjera u bolje sutra, nada, presretan sam zbog povjerenja - kazao je na početku i nekoliko puta ponovio da neće dijeliti Amerikance na republikance i demokrate. - Zaklinjem se da neću razdvajati već ujediniti, koji ne vidi 'crvene' i 'plave' države, nego samo ujedinjene. Moja administracija će biti samo za ljude. Ponovo će nas respektirati! Ovo je test našeg vremena. Ljudi, rekao sam više puta, ja sam Jillin suprug i ne bi ovdje bio bez njene ljubavi, kao i sina, kćeri, unučadi i cijele obitelji. Jill je posvetila život obrazovanju. Američki učitelji, ovo je divan dan za vas! Jill ć biti sjajna prva dama, tako sam ponosan na nju! - izazvao je oduševljenje Biden i potom spomenuo i potpredsjednicu. - Nemojte mi reći da to nije moguće u SAD-u! Danas se sjećamo onih koji su se toliko borili da to bude moguće. Camilla i Doug, obitelj ste, postajete Bideni, nema nazad. Moj tim je dao sve od sebe, dužan sam im. Afroameričko stanovništvo će uvijek imati moju podršku jer su ustali za mene. Želio sam kampanju koja izgleda kao Amerika. Oni koju nisu glasali za mene, razumijem razočarane, ali dajte si šansu. Poslušajmo jedni druge, nismo neprijatelji, mi smo Amerikanci. Biblija kaže da postoji vrijeme za liječenje, ovo je to za Ameriku.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/biden-u-pobjednickom-govoru-pozvao-na-ujedinjenje-amerike-otkrio-koji-mu-je-prvi-zadatak-1444430 - www.vecernji.hr

 

FOTO: Carolyn Kaster Autorska prava: AP

Iz kategorije: Vijesti