Datum objave: 07. Studeni 2020

ODBOR ZA PIVARSTVO / Male i nezavisne pivovare krenule u borbu za svoja prava i konačno donošenje Zakona o pivu kojeg Republike Hrvatska još nema

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Male nezavisne pivovare u Hrvatskoj krenule su u borbu za svoja prava i konačno donošenje Zakona o pivu kojeg Republike Hrvatska još uvijek nema. Prvi korak kojeg će poduzeti Odbor za pivarstvo Udruge "Glas poduzetnika" bit će dijalog s Hrvatskom gospodarskom komorom i resornim državnim institucijama koje do sada nisu imale sluha i razumijevanja za  mnogobrojne probleme s kojima se susreću male i nezavisne pivovare.
Jedan od najvećih problema s kojima se susreću je Zakon o pivu koji praktički i ne postoji. Naime, za razliku od mnogih država, ističu u "Glasu poduzetnika" u Hrvatskoj taj zakon definira pivo kao tekućinu, ali ne definira se i proizvodnja piva. Štoviše, proizvodnja reguliran je Trošarinskim zakonom, koji vrednuje samo zamišljeni kalo. Svi važeći hrvatski zakoni doneseni su kada malih nezavisnih pivovara nije bilo. Do 2008. godine u Hrvatskoj je djelovalo tek četrdesetak malih pivovara, ali je ubrzo to postaala jedan od najbrže rastućih oblika poduzetništva. Rast i razvoj poduzetničkog pivarstva hrvatska zakonska regulativa nije pratila odgovarajućim promjenama i prilagodbama pa je nastao jaz koji je male i nezavisne povare-poduzetnike doveo u težak, apsurdan i neravnopravan položaj te im onemogućava rast, razvoj i normalno poslovanje.
Osim zakona o pivu, nezavisni pivari ističu i nekoliko drugih problema koji muče ovaj segment proizvodnje. Primjerice, trošarine na pivo bi se trebale plaćati po naplaćenom pivu, a ne po proizvedenom pivu. Također, povratne naknade za boce bi se trebale plaćati po naplaćenim računima. Male nezavisne pivovare samo žele dobiti priliku da izraze svoje probleme te da aktivno sudjeluju u rješavanju istih.

Da bi se sve to počelo mijenjati mali i nezavisni pivari su se ujedinili te pri "Glasu poduzetnika" utemeljili Odbora za pivarstvo čiji su članovi Ana Teskera - Brlog zadružna pivovara, Sivije Boroša - Crafter's pivovara, Ivan Nauković - Pivovara Medvedgrad, Andrej Čapka - Zmajska pivovara, Vedran Jankominić – King's Caffebrewery, Davor Simičić - Varionica craftbrewery

– Odbor za pivarstvo, koji uključuje sve koji se bave proizvodnjom piva, ali i svih zavisnih djelatnosti poput proizvodnje ili trgovine sirovinama za pivo kao što su slad, hmelj, kvasac, ambalaža.  Prepoznali smo se u viziji Hrvatska 2.0 koju zagovara UGP te želimo doprinijeti razvoju bolje Hrvatske. Od 2016. godine aktivno pokušavamo ostvariti svoje ciljeve kroz Hrvatske institucije poput HGK ili HOK ali ništa značajno se nije odradilo te smo UGP prepoznali kao novog pokretača zdravih reformi i poslovnih procesa. – rekao je Davor Simičić, koordinator Odbora za pivarstvo.

– Drago nam je da su se mali nezavisni pivari priključili UGP-u te da ćemo se dalje zajedno boriti za poboljšavanje poslovnih uvjeta i klime u Hrvatskoj. Korona kriza je jako utjecala na ugostiteljstvo kao primarni kanal distribucije za craft pivovare te je dovela do znatnog pada u njihovim prihodima. Zajedno ćemo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo da opstanu na tržištu i prebrode krizu, a jedan od prvih koraka je sigurno UGP pivo koje će vjerujem uskoro postati jedan od najpopularnijih craft brendova. – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge "Glas poduzetnika".

Iz kategorije: Vijesti