Datum objave: 03. Studeni 2020

MSFS / Microsoftovim Flight Simulatorom može se letjeti i iznad Šibenika. Grad izgleda drukčije nego u stvarnosti, ali je virtualni let uzbudljiv, zabavan i poučan.

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Šibenik u stvarnosti nema ni zrakoplove ni aerodrom, ali zato sve to ima u virtualnom svijetu zahvaljujući   Microsoft Flight Simulator (MSFS-u), izvrsnoj računalnoj videoigri razvijenoj za operativni sustav Microsoft Window. MSFS je jedan od najpoznatijih i najopsežnijih programa simulatora kućnog letenja na tržištu te jedna je od najdugovječnijih računalnih videoigara svih vremena. Zahvaljujući toj virtualnoj igri koja košta od 60 do 120 dolara, moguće je upravljati zrakoplovom i letjeti doslovno cijelim svijetom te nadlijetati mnoge svjetske gradove među kojima je i Šibenik. Doživljaj je odličan, a zabava je zajamčena iako je sve napravljeno jako ozbiljno i studiozno pa se taj amaterski program ne razlikuje puno od ozbiljnih profesionalnih programa.
Microsoftovih je aplikacija MSFS počeo razvijati prije 38 godina. U jednom je trenutku projekt doživio krah i bio gotovo napušten, ali je s velikim uspjehom revitaliziran 2019. godine  kada se uz računalu verziju pojavila i verzija za Xbox konzole. Nova, poboljšana verzija MSFS-a za računala objavljena je u kolovozu 2020. godine, a za Xbox 20. studenoga 2020. godine. Na tržištu su dostupne standardna delux i premium delux verzija od kojih svaka pruža drukčiju razinu značajki simulacije letenja i upravljanja zrakoplovom uključujući zračne luke, zrakoplove, predjele, krajolike i gradove koje igrači mogu odabrati. Među gradovima i krajolicima nalaze se Šibenik i šibensko područje.
 
Općenito, područje leta obuhvaća planet Zemlju s različitim stupnjevima detalja i uključuje preko 24 000 zračnih luka. Najnovije verzije uključuju sofisticiranu simulaciju vremena, zajedno s mogućnošću preuzimanja podataka o vremenu u stvarnom svijetu. Dodatne značajke u novijim verzijama uključuju okruženja zračnog prometa s interaktivnim funkcijama kontrole zračnog prometa , nove modele zrakoplova.
 
Let iznad Šibenika izvrstan je i vrlo uvjerljiv. Iako grad ne izgleda baš potpuno onakav kakav je u stvarnosti jer  ima dosta zgrada "viška" i neke zastarjele pojedinosti. Čini se i puno veći i napučeniji nego u stvarnosti, ali sve u svemu zabava je zajamčena. Šibenik je dobio izvrsnu promidžbu jer simulacija ipak pokazuje sve one njegove atribute zbog kojeg za vrijedi posjetiti osobno i u realnom svijetu.   
 
 
ZAHTJEVI SUSTAVA / MINIMUM:
- Zahtijeva 64-bitni procesor i operativni sustav
- OS: Windows 10
- Procesor: Intel i5-4460 | AMD Ryzen 3 1200
- Memorija: 8 GB RAM-a
- Grafika: NVIDIA GTX 770 | AMD Radeon RX 570
- DirectX: Verzija 11
- Pohrana: 150 GB dostupnog prostora

Video

Iz kategorije: Vijesti