Datum objave: 20. Listopad 2020

KORONA / Znaju li trgovci nešto što mi ne znamo kada nas pozivaju da se pobrinemo za zalihe kave, toaletnog papira, tjestenine, hrane za kućne ljubimce...?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dok se sa zebnjom prate brojke o broju zaraženih, oboljelih i umrlih od virusa COVID-19 i s nadom slušaju vijesti o mogućem pronalasku cjepiva protiv kužne bolesti koja je zaprijetila čovječanstvu, a o kojoj svjetska znanost manje više još ništa ne zna, obeshrabrujuće i nimalo dobro ne zvuče oglasi nekih, prije svega online, trgovačkih sustava:
– Neka vas ništa ne iznenadi
– Nabavite zalihe kave, toaletnog papira, kućanskih potrepština, tjestenine, hrane za kućne ljubimce.
Dva su pitanja koja se nameću kada se takvi oglasi pojave među e-mail porukama ili iskoče dok se surfa bespućima interneta:

Prvo je pitanje, znaju li trgovci nešto što mi ne znamo pa nam dobronamjerno nude mogućnost stvaranja kućnih zaliha? Kada se vidi takav oglas odmah se pomisli na pandemiju koronavirusa, a ne na neku moguću elementarnu nepogodu pa se logično zaključuje da trgovci znaju da će se zaraza proširiti još više i da ćemo se ponovno naći u izolaciji. Čemu bi inače takve kućne zalihe mogle poslužiti.

Druga je misao da trgovci pokušavaju iskoristiti strah koji je prisutan među ljudima za povećanje prometa i veću zaradu.
U oba slučaja riječ je blago rečeno, o nepoštenju i podlosti trgovaca koji se služe takvim "marketingom" i pokušavaju tragediju pretvoriti u profit.

ako su do njih "procurile" neke informacije koje još nisu dostupne javnosti, pitanje svih pitanja je - što nam se sprema i da li se zaista od nas kriju mogući crni scenariji eskalacije pandemije?
O čemu god da je riječ, državne institucije moraju reagirati i, ili reći istinu ili spriječiti neodgovorne trgovce da u trci za zaradom i profitom izazovu pogubnu paniku među već ionako uznemirenim i uplašenim pučanstvom.

Iz kategorije: Vijesti