Datum objave: 16. Listopad 2020

IZBORI ZA PODŽUPANA IZ REDOVA SRPSKE NACIONALNE MANJINE / Ilija Krneta, kandidat SDP-a: "Želim obnoviti spomenika pobjede nad fašizmom na brdu Spas iznad Knina."

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ilija Krneta, kandidat SDP-a za podžupana Šibensko - kninske županije iz  redova srpske nacionalne manjine najavljuje kao jedan od projekata koji namjerava realizirati, obnovu spomenika pobjede nad fašizmom na brdu Spas iznad Knina koji je srušen 1995. godine.
Danas kada je bjelodano jasno da radikalizacija hrvatskog društva vodi u nove sukobe, želim inicirati obnovu spomenika pobjede nad fašizmom na brdu Spas iznad Knina, – kaže Ilija Krneta i dodaje: –Spomenik je posvećen oslobodiocima ne samo Knin već sjećanju kada je Dalmacija oslobođena od fašizma. Kninsku operaciju je izveo 8. Korpus NOVJ. Naime komandant korpusa general major Petar Drapšin uputio je 5. prosinca. 1944. godine Glavnom štabu NOV- a telegram, činilo se historijskog značaja: "Na terenu Dalmacije nema više neprijatelja." Možda nije potrebno navoditi brojke, ali ipak da spomenemo, partizani su što poginulih što nestalih imali oko 1800 pripadnika i njima u čast je 6. prosinca 1969. godine podignut spomenik, umjetnički projekt autorskog tima Đorđe Romić, Grozdan Knežević i Mihail Kajfeš. Spomenik je obogatio svojom umjetničkom snagom i simbolikom ne samo brdo Spas već ukupni kninski prostor. Nažalost, pod okriljem noći 17. rujna. 1996. godine dignut je u zrak i sravnjen sa zemljom. Dobro informirani izvori  tvrde da su i kosti oslobodilac Knina i Dalmacije iz kosturnice u podnožju spomenika letjele zrakom, tako da su borci za slobodu i jednakost po drugi put ubijeni. Bilo je i do sada hvale vrijednih pokušaja da se spomenik obnovi od strane Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, Zajednice udruga Šibensko-kninske županije, a u Muzeju Pobjede u Šibeniku postoji kompletna dokumentacija koju nam je ljubazno dao na uvid voditelj Muzeja, poznati antifašist Zoran Restović, no do sada ništa konkretno nije učinjeno.

Krneta smatra da obnova spomenika na brdu Spas iznad Knina ima višestruki značaj te predstavlja snažnu poruku koja će biti trajni zalog mira i suživota. Ujedno upozorava da ne bi želio da se obnovi spomenika pristupi, kako kaže, onako kako se pristupilo izgradnji Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu. a.d.v. 

Iz kategorije: Vijesti