Datum objave: 16. Listopad 2020

PROF.DR.SC. SLOBODAN UZELAC / Na predstojećim izborima za podžupana Šibensko - kninske županije predstavnici srpske manjine bi trebali dobro razmisliti koga biraju

Diana Ferić
Diana Ferić
Izbori za  podžupana Šibensko - kninske županije iz redova srpske nacionalne manjine bit će  provedeni u nedjelju, 18 rujna. Kandidirali su se Ilija Krneta u ime SDP -a i Ognjen Vukmirović iz redove SDSS -a stranke iz koje su bili i prvi podžupan  Mirko Rašković i donedavna podžupanica Anja Šimpraga koja je izabrana u Sabor pa se zbog toga održavaju izvanredni izbori.  Predizborna kampanja, pogotovu Ognjena Vukmirovića u javnosti odnosno u medijima  uopće nije vidljiva, a  kandidati su nešto  prisutniji na društvenim mrežama. Pravo birati zamjenika župana iz reda srpske nacionalne manjine ima 11.500 birača. Kandidat SDP -a   Ilija Krneta porijeklom iz Kistanja je  diplomirani je  politolog, novinar, društveno-politički aktivist i bivši  savjetnik u MUP RH za unaprjeđenje sigurnosnih standarda ljudi i imovine na ratom  pogođenim područjima.  Ognjen Vukmirović kandidat SDSS -a  je medicinski  tehničar. 
 Zanimalo nas je što o tim izborima i uopće stanju o srpskoj lokalnoj zajednici kaže prof. dr. Slobodan Uzelac, sveučilišni profesor, defektolog, nekada potpredsjednik Vlade RH koji je danas u mirovini, ali i dalje predaje na fakultetu. Živi u susjedstvu, u svom rodnom selu Kakma u biogradskom zaleđu.
 "Nisam baš primijetio da će održavaju ti izbori niti znam tko su kandidati. Sada kada ste mi rekli mogu kazati da gospodina Ognjena Vukmirovića uopće ne poznajem i nikada nisam za njega čuo, a gospodina Iliju Krnetu poznajem još iz vremena kada je bio u zadarskoj policiji i jako smo dobro surađivali. To je  jedan predivan čovjek, intelektualac, humanist, vrlo operativan u svemu što je radio i kada je bio u zadarskoj policiji i kasnije u Ministarstvu unutarnjih poslova. Znam  i da je svestran i da je aktivist, da piše, organizira i kulturne susrete", kazao nam je prof. Uzelac.
 Prije je i po funkciji više pratio zbivanja u Šibensko - kninskoj županiji i stanje u lokalnoj srpskoj zajednici i o tome ima svoje mišljenje.
 "Mogu kazati da se u vrijeme prvog podžupana iz redova SDSS -a koji je i najduže obnašao tu funkciju ništa bitno za srpsku manjinu nije događalo niti su oni uopće osjetili da imaju podžupana iz svojih redova.  Ta bi funkcija trebala biti vrlo odgovorna i to bi za onoga tko je obnaša trebao biti ozbiljan posao jer puno je problema koje treba riješiti kada je riječ o standardu i životu pripadnik srpske manjine, ali tako je i na nacionalnoj razini. Mislim da je u redu da političari koji zastupaju srpsku zajednicu u Hrvatskoj surađuju sa strankom na vlasti jer je to jedini put da se riješe njihovi problemi, ali onda oni koji dobiju određene funkcije moraju radi za dobrobit tih ljudi", kazao nam je prof. Uzelac koji ima poseban  odnos prema Šibeniku i podsjeća da je u Domovinskom ratu Šibenik manje stradao od nekih drugih gradova na prvoj crti, ali i da je u Šibeniku bilo puno manje slučajeva uništavanja imovine građana srpske nacionalnosti. Ističe posebno pozitivnu ulogu tadašnjeg načelnika Policije Nikole Vukošića. Za Šibenik je vezan i zbog toga što mu je prva supruga bila Šibenčanka, a kao predstavnik Ministarstva obrazovanja i znanosti sudjelovao je u osnivanju Veleučilišta u Šibeniku,.
 Smatra da bi  se pripadnici srpske zajednice i u urbanim sredinama kao što je Šibenik trebali aktivno sudjelovati u predstojećim izborima za podžupana i izabrati čovjeka koji je svojim dosadašnjim radom pokazao da se može uspješno angažirati u rješavanju pitanja koja ih muče, a koji je pri tome tolerantan i iznad svega gleda opće dobro. 
Foto: Zadarski list
Iz kategorije: Vijesti