Datum objave: 16. Listopad 2020

OTKRIVANO / Aktualni projekt "Škola za život", Šibenik je pod istim nazivom provodio još 1962. godine, a program je bio širi i korisniji.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nositelj je projekta "Škola za život", eksperimentalnog programa čiji su ciljevi razvoj kompetencija potrebnih u 21. stoljeću, jednake prilike za sve učenike i cjeloviti razvoj učenika. Nastavne metode mijenjaju se tako da se veći naglasak stavlja na rješavanje problema i razvoj kritičkog mišljenja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. O kurikularna reforma i "Školi za život" prije izbijanja pandemije koronavirusa bili su jedna od najvažnijih tema kojima se bavila hrvatska javnost. Sada je pala u sjenu kužne ugroze, a možda će je ponovno aktualizirati "otkriće" da se u Šibeniku 1962. godine, dakle prije 58 godina, nastojalo provesti sličan program pod identičnim imenom "Škola za život"! Čak su i ciljevi obje "Škole za život", aktualne i one iz 1962. godine gotovo identični.
U Šibeniku se 1962. godine inzistiralo na nužnosti reforme načina obrazovanja djece kroz "Školu za život" kako bi se novi naraštaji osposobili za snalaženje u novim uvjetima suvremenog života, tehnološkim i socijalnim promjenama. Među ciljevima su bili i poticanje kreativnosti, inovativnosti i želje za učenjem te stjecanje znanja i vještina potrebnih za lakše pronalaženje posla na tržištu rada.

Za razliku od aktualne "Škole za život", šibenska "Škola za život" je prije 58 godina među prioritete stavljala još i:

-seksualni odgoj
-jednakosti spolova
-edukaciju o braku
-edukaciju u odgoju djece te
, danas to zvuči nevjerojatno:
-edukaciju o modi, uređenju stana, kvaliteti života i posebno osobnoj i obiteljskoj financijskoj odgovornosti.

Šibenska "Škola za život" 1962. godine, naravno imala je za cilj i njegovanje ideala socijalizma i ideološko obrazovanje, ali je prije svega inzistirala na omogućavanje mladim ljudima da formira svoje poglede na život i bude u stanju uskladiti osobni i obiteljski život sa suvremenim tehnološkim, kulturnim i socijalnim promjenama u svijetu te stvaranju svestranih i cjelovitih ličnosti sposobnih suočiti se sa stvarnošću i stvarati nove društvene odnose.  

Je li šibenska "Škola za život" uspjela? Koliko se iz oskudnih dokumenata može razaznati, čini se da nikada nije provedena iako je imala podršku svih tadašnjih društveno političkih organizacija.

Iz kategorije: Vijesti