Datum objave: 24. Rujan 2020

TRAGEDIJA / Ovako se nekada, punom parom radilo u "Reviji", danas je, nakon mučnih 20 godina otišla u stečaj, a radnici nisu isplaćeni

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon 20 godina okončan je danas, na šibenskoj Stalnoj službi Trgovačkog suda u Zadru. stečaj tvrtke Revija, najduži stečajni postupak u Europi. Zaključenje je trajalo svega nekoliko minuta, a bivše radnice Revije ostale su "bez teksta". Epilog je im nisu isplaćena njihova potraživanja, ali je zato stečajni upravitelj Ivan Rude koji se danas nije ni pojavio "zaslužio" nagradu u bruto iznosu od 630 000 kuna, a Vedran Uranije, pravni zastupnik radnica Revije i Saveza samostalnih sindikata ustvrdio je u izjavi za novinare kako je katastrofalno vodio stečaj te da je sramota što se danas nije pojavio.

 "On to nije zaslužio jer nas nije dobro vodio i sramota je što danas nije ni došao. Zar se boji nas? Zašto nije došao? On se nas srami. Nas sada nitko ne vidi. Ne vidi nas ni gospodin župan Pauk. On je dolazio u Reviju i obećavao. Pratim i Sabor samo zbog Revije i nikada u 20 godina niti jedan saborski zastupnik se nije dignuo i rekao - e ljudi pa te žene su stvarno zaslužile svoju plaću", kazao je Uranija, kako piše portal ŠibenikIN.

 Agonija Revije, nekada uvažene konfekcijeske tvrtke počela je prije više od 25 godina, a naša fotografija pokazuje prosvjede iz tog vremena.

 Ukupno 326 bivših radnica nekada čuvene konfekcijske kuće Revija još potražuje ukupno 9,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine.  

"Mislim da smo ovaj put svi zanijemili, a ni gore nije nitko progovorio, samo je sutkinja zatvorila stečaj. Niti minutu nije sve skupa trajalo. Mi nismo imali pravo ništa ni progovoriti. Sada je pitanje kako i kuda. Kod Plenkovića ćemo tražiti da nas primi, da nam daju bar naše plaće. Nitko nam na kraju nije dao podršku. Ovdje su danas trebali biti branitelji da nam daju podršku jer mi smo njima šile. Šile smo za Zadar, šile smo za Šibenik. Obukle smo cijeli Šibenik i Zadar, a nitko nam nije ni hvala rekao. Za cijelu državu Hrvatsku to je sada sramota. Da nam naših osam plaća nisu dali. Ne moraju nam dati ni kamate, ni otpremninu, ali neka nam daju barem što smo zaradile", kazala je pred sudom, za ŠibenikIN, bivša radnica Jadranka Košarić.

Nešto optimističnija bila je bivša radnica Radojka Pekas koja je poručila da zaključenje postupka ne znači kraj njihove borbe. 

- Idemo dalje. Nikada nismo odustale. Bile smo na svakom ročištu, borile smo se za svoja prava, a nismo ih dobili. Nećemo odustati. Najprije idemo u Vladu, najavit ćemo se premijeru i ministru Horvatu, a ako ne uspijemo tad, onda idemo dalje, idemo van, idemo na Strasbourg – poručila je Pekas. 

Pravni zastupnik radnica i predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija također je poručio da danas ne prestaje bitka za radnička prava bivših radnica Revije. 

- Nakon ovog ekspresnog završetka stečajnog postupka na ročištu koje je trajalo pola minute, a to sam prvi put u karijeri doživio, ovdje bitka za radnička prava bivših radnica Revije ne prestaje. Stečaj je vođen katastrofalno. Prije šest godina zahvaljujući sindikatu koji je organizirao prosvjed, radnice su dobile 3,3 milijuna kuna. Nakon toga bilo je kvalitetnih ponuda za kupnju koje je stečajni upravitelj odbijao. Činjenica je da ostaje još 9,7 milijuna kuna potraživanja. Država je zakazala, stečajni postupak je loše vođen, stečajni organi su zakazali, a radnice su radile pod granatama za vrijeme agresije. One su žrtve ovog stečaja – rekao je pred sudom. 

Još jednom je apelirao na državu, koja potražuje 65 milijuna kuna, da se odrekne dijela potraživanja u koristi bivših radnica. 

- Neka im ustupe 9,7 milijuna kuna ili barem osam plaća. Odgovor za sada nemamo od države. Nadležni su rekli da se čeka završetak postupka. Pa evo gospodo, sada je postupak dovršen. Sada apeliramo na premijera Plenkovića i ministra Horvata da imaju socijalnu osjetljivost jer jedino ispravno i pošteno bilo bi da država ustupi dio potraživanja bivšim radnicama. Ako ni to u konačnici ne uspije, podnijet ćemo tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Mi ne želimo tužiti svoju državu, ali ako budemo primorani, tužit ćemo i tražiti odštetu daleko veću nego što je ovih 9,7 milijuna – kazao je. 

Na pitanje je li i sindikat zakazao u slučaju Revije i zašto nakon jednog uspješnog prosvjeda nisu organizirali i druge, Uranija je poručio kako su slijedili pravne norme te kako se nisu odlučili na radikalne akcije. 

Podsjetimo, kompletnu imovinu Revije, odnosno pogon i upravnu zgradu u Bilicama sa nekretninama  i pokretninama u rujnu prošle godine preuzela je država, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na temelju 65 milijuna kuna potraživanja. 

Bivšim radnicama sud je priznao 13,5 milijuna kuna potraživanja  temeljem plaća i otpremnina, a jedina isplata bivšim radnicama bila je prije nešto više od šest godina kada su dobile 3,3 milijuna kuna nakon prosvjeda u Šibeniku, prenosimo s portala ŠibenikIN.  

Iz kategorije: Vijesti