Datum objave: 24. Rujan 2020

ŠIBENSKA NARODNA GLAZBA / Glazbari njegujući svoju rujansku kulinarsku tradiciju ispekli zubaca od 12 kilograma. Meštar od gradela bio je trombonist Denis Radečić.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Članovi Šibenske narodne glazbe osim kao vrsni glazbenici poznati su (i priznati!) i kao vrsni kuhari i istinski gurmani. Jela koja pripremaju odavno su mitsko mjesto šibenske gastronomije i kulinarstva. Manje je poznato da Glazbari njeguju svoju dugu i bogatu tradiciju - rujansko pečenje na gradelama zubataca kapitalac. Rujan je stađun od zubataca pa u Šibenskoj narodnoj glazbi tomu učast, ispeku nekoliko zubataca kapitalac.
Ove godine na gradelama je završio zubatac od 12 kilograma ulovljen u kanalu sv. Ante. Meštar od gradela bio je trombonist Denis Radečić, a u izvrsno pečenom kralju Glazbari su uživali odajući mu počast dobrim vinom i pjesmom.

Foto: Ante Baranić

Ovogodišnji zubatac od 12 kilograma drugi je na rang listi kapitalaca koje su Glazbari ispekli na gradelama njegujući rujansku tradiciju. Najveći je bio težak čak 17,5 kilograma, a njegovo zubalo čuva se u prostorijama Šibenske narodne glazbe kao dokaz da je postojao. 

Iz kategorije: Vijesti