Datum objave: 11. Rujan 2020

Je li uživanje u dobroj hrani i spolnoj ljubavi grijeh? NIje. Papa Franjo kaže - to su užici koji dolaze od Boga. Oni su - božanski.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo ponovno je zgranuo puritance i konzervativce i ozario srca i duše mnogih kršćana koje su se mučili smatrajući da je uživanje u dobroj hrani i tjelesnoj spolnoj ljubavi grijeh. Papa je, ne baš doslovno, ali približno tako kazao:
- Ma, ne ni govora. To su užici koji dolaze od Boga. Nisu ni kršćanski ni katolički nego jednostavno - božanski.

- Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak, kaže Sveti Otac. - Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski, ističe papa Franjo. Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produženje vrste. On je potpuno suprotan "licemjernom moralu" koji ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke Crkve, što je pogrješno tumačenje kršćanske poruke. Takvo je gledanje načinilo golemu štetu koja se i danas snažno osjeti u nekim slučajevima. Naprotiv, uživanje u hrani kao i spolni užitak dolaze od Boga.

Ove riječi odgovori su pape Franje na pitanja koja mu je postavio Carlo Petrini, talijanski pisac i gastronoma, , a objavio ih je u svojoj knjizi  "Terra Futura – Razgovori s papom Franjom o integralnoj ekologiji".
Carlo Petrini osnivač je globalnog pokreta "Slow Food", koji je osnovan prije četrdeset godina kako bi se zaštitile regionalne tradicije suočene s potrošačkim kulturnim i trendom brze hrane. Pokret je otada evoluirao u sveobuhvatan pristup hrani i načinu života, koji prepoznaje snažnu vezu između ponašanja, proizvodnje i potrošnje hrane te ekonomije i planeta.
Petrini knjigom "Terra Futura – Razgovori s papom Franjom o integralnoj ekologiji" želi podržati papu Franju, koji poziva da se uhvatimo u koštac i promijenimo razorni obrazac koji je doveo do raširene socijalne i ekološke nepravde.

Iz kategorije: Vijesti