Datum objave: 04. Rujan 2020

ŠTO ČEKA ŠIBENSKE OSNOVCE / Neposredna nastava će se kombinirati s online nastavom, školski sat traje 40 minuta, učenici viših razreda moraju nositi maske...

Diana Ferić
Diana Ferić
Sve osnovne škole u Gradu Šibeniku, osim "Fausta Vrančića" u ovoj će školskoj godini,  kombinirati  dva modela nastave koje je radi sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid 19 preporučilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Riječ je o modelu A koji se  odnosi samo na neposrednu nastavu u školi, modelu B koji podrazumijeva mješoviti oblik nastave i modelu C koji predviđa samo nastavu na daljinu. 
 
Tako će OŠ Tina Ujevića  koristiti  model A i kombinaciju s B i to samo za izborne predmete. U OŠ Meterize  primjenjivat će  model A u  kombinaciji  s modelom  B kao i  OŠ Vrpolje te OŠ Jurja Šižgorića u kojoj  je moguć i model C,a jednako su rješenje odabrali i u OŠ Petra Krešimira. . U OŠ Vidici  također su se odlučili za modeli  A i  B, a u  OŠ Jurja Dalmatinca  uglavnom za model A i eventualno  za model B. OŠ Fausta Vrančića izabrala je samo model A, a OŠ Brodarica sva tri modela., kako doznajemo u Uredu za društvene djelatnosti  Grada Šibenika. 
 
 " Osnivač devet osnovnih škola Grad Šibenik i ravnatelji osnovnih škola održali su sastanak na kojem su razmotrili i dogovorili načine postupanja, potrebe i sve aktivnosti koje je nužno provesti prije početka školske godine, a sve u skladu s uputama i preporukama od strane MZO i HZJZ.Sve osnovne škole Grada Šibenika spremne su za novu školsku godinu primjenjujući sljedeće izabrane modele", kaže Mirjana Žurić, pročelnica tog ureda.
 
Sve škole osim OŠ Jurja Šižgorića i OŠ Meterize radit će u dvije smjene. U nižim razredima poštivat će se obavezni razmak među učenicima  dok će u višim razredima, gdje to nije moguće s obzirom na broj učenika po razredu, učenici nositi zaštitne maske.
 
Grad Šibenik, kao osnivač osigurao je zaštitne maske za sve učenike viših razreda -ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, po 4 maske za svakog učenika. Osigurao je  dodatna  financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju, te  za djecu s poteškoćama u razvoju  sredstva za financiranje rada 35 pomoćnika u nastavi, Odobrena je dvosmjenska nastava prema iskazanim potrebama škola, a dali su i suglasnost za skraćivanje školskog sata na 40 minuta. Neke škole poput one na Vidicima će iskoristiti dodatna sredstva za  postavljanje plexiglass pregrada na stolovima i to u učionicama likovnog odgoja i informatike.
 
Iz gradsko proračuna ove školske godine financiraju se i novi razredi  produženog boravka učenika  i to u OŠ Jurja Šižgorića III razred i OŠ Jurja Dalmatinca te dodatni autobusi za prijevoz učenika u skladu s epidemiološkim pravilima.  
 
 
Slobodnog ulaza u školu nema, a na vratima će se djelatnicima mjeriti temperatura i voditi evidencija.
U nekim školama kao što je ona na Vidicima organizirali su se tako da učenici viših razreda neće nositi zaštitne maske, a u većini  drugih zaštitne maske obavezne su i za nastavnike i za učenike viših razreda.
Iz kategorije: Vijesti