Datum objave: 02. Rujan 2020

ANALIZA POSLJEDICA NEVREMENA / Za poplave na ulicama i u podzemnoj garaži krivo je ekstremeno nevrijeme i ništa više

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog velike količine kiša koja je u ponedjeljak pala na šibenskom području u kratkom vremenu i ni zbog čeka drugog nastali su problemi u sustavu odvodnje i m poplave na glavnim gradskim prometnicama, rečeno je danas nakon koordinacijski sastanak u poduzeću Vodovod i odvodnja na kojem su analizirani uzroci zadržavanja vode na površinama te su donesene mjere kako bi se takve situacije ubuduće minimalizirale.

Na području grada palo je preko 50 litara kiše po četvornom metru u svega nekoliko sati, što je više od uobičajenog prosjeka za cijeli kolovoz. To je gotovo četvrtina ukupnih oborina ove godine. Najveći problem dogodio se oko 18:30 kada je u desetak minuta pala ogromna količina kiše. Na momente je zabilježeno preko 4 litre kiše po četvornom metru u minuti.

Ta količina vode je stvorila prevelik pritisak na sustav odvodnje i voda se skupljala na glavnim gradskim prometnicama. Brzom intervencijom vatrogasaca i komunalnih službi, situacija se normalizirala za manje od sat vremena. Prema dostupnim podacima, nije zabilježena materijalna šteta.

Gradonačelnik Željko Burić nakon završenog sastanka kazao je kako su glavni uzrok problema ekstremni vremenski uvjeti, no to ne umanjuje činjenicu da za njih moramo biti spremni.

„Nema razloga za preuveličavanjem situacije, a za određene propuste predložit ćemo način rješavanja. Što se tiče lokacije Poljana, njeno plavljenjeje je povijest Šibenika te podsjećam da su ranijih godina pri jačim kišama učestalo plavili i poslovni prostori u Kalelargi, kao i Gradska knjižnica. Ti problemi riješeni su uređenje vodoopskrbnog sustava u Ulici kralja Zvonimira te parternim uređenjem glavnog gradskog trga „kazao je gradonačelnik Željko Burić.

„U podzemnom logističkom centru Poljana voda je prekrila dio prve etaže u visini od nekoliko centimetara. Nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca, niti ispumpavanjem. Svi automobili koji su se zatekli na parkiralištu, bez problema su napustili garažu koja je, radi čišćenja, ostala zatvorena do jutra. Nije zabilježena nikakva materijalna šteta niti na vozilima, niti na inventaru podzemnog logističkog centra „ rekao je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.

Frane Malenica, direktor poduzeća Vodovod i odvodnja kazao je kako se aktivnost čišćenja i održavanja šahtova odvija redovito, no jako jugo praćeno oborinama, u kratkom vremenu uzrokovalo je njihovo začepljenje. Dodao je i kako je oborinska kanalizacija projektirana za prosječnu količinu oborina, a ne i za ekstremne vremenske uvjete.

„U najkraćem roku ispravit će se propust u izvedbi radova u Ulici kralja Zvonimira koje će izvođač otkloniti o svom trošku. Također, danas smo naručili projekte za Ulicu Petra Grubišića i Zadarsku ulicu, koje nisu obuhvaćene aglomeracijom i vjerujem da ćemo osjetno smanjiti količinu padalina koje dolaze pred samu Poljanu. Dali smo izraditi projekt hidraulične rampe koja će biti postavljena na ulaz u garažu i koja bi se aktivirala u slučaju da svi drugi mehanizmi zakažu“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Iz kategorije: Vijesti