Datum objave: 01. Rujan 2020

MIROVINE / Od danas su mirovine u Hrvatskoj veće, a isplaćuje se i razlika za srpanj. Prosječna mirovina bit će izdašnija 35 do 40 kuna mjesečno.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Počela je isplata mirovina povećanih prema odluci o usklađivanju temeljem o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine u odnosu na razdoblje srpanj - prosinac 2019. godine. Temeljem izračuna vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. godine prema stopi usklađivanja koja iznosi 1,41 posto, a nova vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja iznosi 69,42 kune.
Mirovine obračunate prema novom izračunu isplaćuju se u rujnu, a istovremeno će biti isplaćena i razlika za srpanj.

Prema izračunu prosječna će mirovina biti veća za 35 do 40 kuna.

Također donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 69,42 kune te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2020. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1 590 kuna.

Iz kategorije: Vijesti