Datum objave: 31. Kolovoz 2020

POTOP U PODZEMNOJ GARAŽI / Kratkotrajni pljusak napunio garažu vodom, slijevala se i iz Ulice Petra Grubišića

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska podzemna garaža nije izdržala prvu veću kišu. Večeras je u njoj nastao potop.Poplavljen je i Šubićevac. Vatrogasci ispumpavaju vodu na potezu od Uzorite do nogoemtnog stadiona.

 

"Uz vodeni sat i skakaonicu koja zaklanja zgradu kazališta, dobili smo još jednu atrakciju, ronjenje u garaži i rafting u ulici Petra Grubišića", napisala je na svom Facebook profilu Iris Ukić Kotarac, gradska vijećnica s NL Stipe Petrine

Lako je biti nespretan s javnim novcem bez ozbira da li on dolazio iz Unije ili iz džepova građana, kad znaš da imaš novo mjesto za selfije (bez obzira što su ti noge u vodi).Važno je da je novo i "naše".Bez obzira na sve, krivca za današnju situaciju ne treba tražiti u lošem vremenu već u investitoru, projektantu i nadzoru", kaže ona.

Iris Ukić Kotarac smatra da se danas potvrdilo da je ulaz u garažu, koji je sam po sebi ružan i zaklanja povijesnu zgradu kazališta, trebao biti na drugom mjestu, a ne na udaru oborinskih voda iz ulice Petra Grubišića, a posebice ne zbog stanja u Zvonimirovoj koja je i ranije uslijed kiša bila preplavljena a sada i nakon rekonstrukcije i dalje ima neefikasan sustav oborinske odvodnje.

"Ne znam da li je projektant razmatrao ovaj problem slijevanja enormnih količina vode iz čak dva pravca (ulica P. Grubišića Zvnimirova), ali gradski oci su trebali i mogli razmišljati o ovom problemu i predvidjeti ovaj mokri scenarij.Projekt je trebao i morao biti napravljen da može izdržati ne 11 minutni već 11 satni pljusak. Dakle trebalo je sve predvidjeti za najgori mogući scenarij a on je potop jer klimatske promjene su tu a nemamo svi duge vratove kao šibenske garažne žirafe. Ako se i pogriješilo s niveletom Zvonimirove, i ako su sabirna okna krivo postavljena, propust se nije smio dogoditi s ulazom u garažu koji "pije" vodu iz čak dvije ulice"; sdmatra ona i dodaje:

"Uz navedeno, te uz situaciju u Docu i uvalu Pekovac, smrad kolektora koji guši građane Podsolarskog, sasvim je jasno da je sustav postavljen krivo i da se oborinske i fekalne vode se ne smiju prikupljati zajedno. Doslovno plivamo u govnima, za to je kriva struka ali i birači".

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti