Datum objave: 26. Kolovoz 2020

NOVA SAZNANJA U SLUČAJU JOSIPE RIMAC / USKOK utvrdio kako je sestri namjestila posao u HEP -u i kako je urgirala za velik broj ljudi da polože državni stručni ispit

Diana Ferić
Diana Ferić

USKOK je danas proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac. Uz nju je sada, kako doznajemo, obuhvaćen i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, koji je tada bio na čelu resora zaštite okoliša, prenosimo s portala Telegram.hr.

Preko njega je, sumnja USKOK, Rimac u prvih nekoliko mjeseci ove godine urgirala kod predsjednika uprave državne tvrtke Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) da se za C.E.M.P. u vlasništvu već ranije osumnjičenog poduzetnika Milenka Bašića, osigura otkup struje po cijeni višoj od ugovorene. Rimac se u to upustila dogovorivši novčanu naknadu za sebe, vjeruje USKOK.

Kako bi ostvarila dogovoreni posao, angažirala je upravo Ćorićevog pomoćnika Domagoja Validžića s kojim je, kako su utvrdili istražitelji, u tazbinskim odnosima. Naime, Validžićeva supruga rođakinja je Josipe Rimac.

PRITISCI NA HROTE

Prema USKOK-u, on je trebao pregledavati dokumentaciju i davati savjete, a potom i iskoristiti svoj utjecaj da Ministarstvo prihvati žalbu koju je Bašićev C.E.M.P. namjeravalo uložiti protiv odluke društva HROTE jer im nisu u cijelosti usvojeni zahtjevi.

Nakon što je HROTE zaprimilo C.E.M. P.-ovu žalbu koju je, kako proizlazi iz prikupljenih dokaza, Bašiću pomogao sastaviti Validžić, Rimac je ponovno zatražila od ranije osumnjičenog predsjednika uprave HROTE-a Tomislava Jurekovića da, kako tvrdi USKOK, utječe na stručno povjerenstvo ne bi li prihvatili žalbu i izmijenili odluku o djelomično usvojenim zahtjevima.

Međutim, kada je Jureković to odbio učiniti, Rimac je, kako stoji u rješenju o proširenju istrage, s Validžićem dogovorila da će on nakon primanja žalbe iskoristiti svoj utjecaj u Ministarstvu, i osigurati da C.E.M.P.-ov zahtjev za odobravanjem više otkupne cijene struje bude prihvaćen.

On je, piše USKOK, ispunio dogovor i zajedno s Rimac od službene osobe Ministarstva zatražio donošenje takve odluke. Plan im nije uspio jer je u međuvremenu Josipa Rimac uhićena.

VARANJE NA DRŽAVNOM ISPITU

Osim toga, nastavlja USKOK, sumnja se i da su jedanaestorica osumnjičenih od 13. studenoga 2018. do 28. svibnja ove godine uz pomoć Josipe Rimac pokušali osigurati polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave. Ona se zbog toga, utvrdili su istražitelji prateći kontakte tadašnje državne tajnice, obratila službenoj osobi u Ministarstvu uprave koja je kao ispitivač sudjelovala u radu državnih ispitnih komisija.

Ta je osoba, navodi se u rješenju, neposredno ili putem trećih osoba nekim kandidatima osigurala prolazak na ispitu neovisno o njihovom stvarnom znanju. Pojedinim kandidatima, kako je navedeno, čak je nabavila ispitna pitanja prije polaganja ispita.

U HEP JE ZAPOSLILA SESTRU

Također se sumnja da je Josipa Rimac sestri sredila posao u HEP-u. Bilo je to zaposlenje prije onog u šibenskoj Elektri za što je već osumnjičena. Sada ju se tereti da je od prosinca 2018. do 6. ožujka 2019. od direktora tvrtke HEP-Operator distribucijskog sustava Nikole Šulentića, koji je također obuhvaćen proširenjem istrage, tražila da njenoj sestri osigura zapošljavanje u toj firmi.

Iz kategorije: Vijesti