Datum objave: 15. Kolovoz 2020

IZNENADA UMRO PROF.DR.SC. JOSIP KREGAR / Kregar, rođeni Ogulinac, pohađao je šibensku gimnaziju što je malo poznato

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je u 67. godini u svom domu u Zagrebu sveučilišni profesor i pravnik Josip Kregar. Malo je poznato da je on šibenski gimnazijalac.

Iz SDP -a su u subotu uputili sućut obitelji preminulog sveučilišnog profesora i pravnika Josipa Kregara, ističući da će ga se sjećati kao vrlo čestitog, korektnog i skromnog čovjeka koji je odgovorno i savjesno obnašao svaku svoju dužnost.

"Njegovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga. (...) Neka mu je laka zemlja", poručili su iz SDP-a.

Prof.fr.sc Josip Kregar, redoviti profesor na predmetu “sociologija” na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Rođen je 01.01.1953. godine u Ogulinu. Osnovnu školu završio je u Novom Vinodolskom, a gimnaziju u Šibeniku. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1976. godine. Od 1976. godine do 1982. zaposlen je kao znanstveni istraživač u Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je u području javne uprave i političkih znanosti 1982. godine, nakon empirijskih istraživanja lokalne zajednice (”Politički aspekti odnosa uprave i građana – empirijski test mogućnosti utjecaja”). Od 1982. do 1986. zaposlen kao znanstveni asistent na katedri nauke o upravi. 1982. je biran za znanstvenog asistenta za područje sociologije. Od 1986. do danas kao nastavnik (znanstveni suradnik, docent-do 1995.), odnosno izvanredni pofesor na katedri sociologije istog fakulteta. Specijalizacija pri Centre for Sociology of Organization (M.Crozier) i Pantheon-Sorbonne (G.Timsit) u Parizu. 1991. Godine obranio je doktorat prava pod naslovom “Deformacije organizacijske strukture: hijerarhija i solidarnost”.

Glavna orijentacija Josipa Kregara je sveučilišna nastava i razvoj znanstvene discipline sociologije prava.

Koncipirao je i predaje predmet “Sociologija prava” (IV godina) i “Sociologija”.

Autor i koautor je u šest knjiga (i drugih devet studija i istraživačkih izvještaja, skripta) tridesetčetiri prikaza, te drugih radova. Ukupno ima preko devedeset objavljenih radova.

Josip Kregar bio je član istraživačke skupine koja je koncem osamdesetih i početkom devedesetih predložila promjene u upravljanju gradom Zagrebom. Niz istraživanja okončan je programom rekonstrukcije upravnog sustava. Kregar je ostao savjetnikom u dvije gradske vlade nakon demokratskih izbora. Sličnu ulogu imao je u koncipiranju reforme sustava lokalne uprave u Hrvatskoj, te je jedan od autora prijedloga niza zakona o reformi uprave i lokalne samouprave.

Član je radne skupine Vlade Republike Hrvatske o primjeni Europske konvencije o ljudskim pravima. Preveo Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Surađuje i boravi na više znanstvenih institucija izvan zemlje.

  1. godine Josip Kregar izabran je za dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Iz kategorije: Vijesti