Datum objave: 07. Kolovoz 2020

Predstavljeno pivo HERZ, prvo šibensko - makedonsko i prvo pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, transplantaciji srca i donorstvu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

HERZ prvo spomen craft pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca te prijateljskim odnosima dvaju zemalja, predstavljeno je danas u Šibeniku na promociji koja se pretvorila u prvorazredni društveni događaj. Pivo kojeg su kreirali Vedran i Luka Škugor, vlasnici Pivovare 022 iz Šibenika i  Dimitar Jovanovski iz Skopja, jedan od vlasnika Pivovare Hotch Potch sa sjedištem u Zagrebu, a posvećeno je makedonskom kardiokirurgu prof. dr. Sašku Jovevu, po majci Šibenčaninu, koji je predvodio tim liječnika koji je izveo prvu uspješnu transplantaciju srca u Republici Sjevernoj Makedoniji.
Na predstavljanje tog craft piva kojemu je dana misija promidžbe i afirmacije donorstva po čemu je Hrvatska među prvima u svijetu, bili su nazočni Nazif Xhaferi, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić sa svojim zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem, ravnateljica Opće bolnice Šibensko - kninske županije dr. Sanja Jakelić, doktor anesteziolog Srđan Vranković, bolnički koordinator za eksplantaciju organa  OB Šibensko - kninske županije te brojni drugi uzvanici i šibenski uglednici.

-Povezanost Šibenika i Makedonije, kazao je gradonačelnik Burić, uz sve odlične veze koje već imamo, sad je krenula i preko piva. Malo sam sa skepsom gledao na sve to, ali sad sam oduševljen kad vidim što sve ti momci rade sa svojim pivom. Nadam se da će se naša suradnja s Makedonijom i dalje uspješno razvijati jer evo dokaza da još nije ni približno sve rečeno i da su mogućnosti za suradnju tek načete.

Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj  Nazif Xhaferi, istakao je kako su Pivovare 022 i Hoch Poch kroz pivo HERZ dale prvoj transplantaciji srca u Makedoniji jednu sasvim drukčiju, širu i društveno vrjedniju drugu dimenziju, kazao je  Nazif Xhaferi te dodao da pivo HERZ i pivari koji su ga kreirali na posebno vrijedan i upečatljiv način otvaraju nove mogućnosti gospodarske suradnju između Makedonije i Hrvatske, a uz to šalje i plemenitu poruku humanosti.

Javljanjem putem video linka predstavljanju piva posvećenog njemu, njegovoj ekipi i povijesnoj prvoj transplantaciji srca u Republici Sjevernoj Makedoniji, bio je nazočan i prof. dr. Saško Jovev sa svojom ekipom.
-Istinski mi je čast što je ovo pivo posvećeno meni i uspjehu makedonskih kardiokirurga, kazao je dr. Jovev, Za mene je ovo poseban događaj jer sam emocionalno snažno vezan uz Šibenik. Uz to pozdravljam ideju afirmacije donorstva kao najplemenitijeg oblika ljudske solidarnosti i spašavanja života.

-Ovo pivo nastalo je kao plod suradnje, prijateljstva i želje za stvaranjem nečeg novog i k tome lijepog i plemenitog, nečeg što će imati općeljudsku vrijednost i slati pozitivne poruke, rekao je Dimitar Jovanovski na današnjoj promociji piva HERZ, Napravili smo lagano ljetno pivo, nježnog okusa s 4,8 posto alkohola te smo dodali malo cvijeta kamilice kako bi imalo u sebi poruku zdravlja i sunca. Kad smo čuli za ovu povijesnu transplantaciju, nismo mogli odoljeti da ovom damo pivu damo i dimenziju, svjesti o važnosti doniranja organa. Potporu tom plemenitom projektu šibenskih i makedonskih pivara dala je Udruga Hrvatsko - makedonska tangenta iz Šibenika koja već godinama uspješno radi na razvoju i njegovanju prijateljskih i kulturnih veza Hrvatske i Makedonije. Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje naših pivovara.  

–Upoznali smo se slučajno, a naša druženja pretvorila su se u prijateljstvo i kreativnu suradnju koja je stvorila ovu sjajnu priču koja kroz pivo šalje poruku života i vrijednosti života kojeg istinski cijenimo tek kada nam visi o koncu, a kada bi nam netko u takvoj situaciji ponudio da započnemo novi život s novim zdravljem vjerojatno bismo tek tada shvatili svu humanost, plemenitost i dobrotu ljudi koji su se odlučili donirati svoje organe ili donijeti odluku o doniranju organa nakon smrti bliske osobe, kazao je  Luka Škugor, jedan od vlasnika Pivovare 022.

Pivo HERZ lagano je, pitko i svježe. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu. Od danas moguće ga je naći u prodaji od Dubrovnika do Osijeka, a sve do sada proizvedene količine prodane su nekoliko dana prije promocije.

Iz kategorije: Vijesti