Datum objave: 05. Kolovoz 2020

"ZA DOM SPREMNI" I DANAS U KNINU / Povorka HOS -ovaca zaustavljena, Zekanović kaže da je vlast narod postavila s druge strane barikade

Diana Ferić
Diana Ferić

Ni današnja proslava VRO Oluje u Kninu nije prošla bez oznaka HOS -a i uzvika "Za dom spremni.

Marko Skejo, bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban, došao je sa svojim pristalicama u Knin na obilježavanje Oluje.

Pokušali su se probiti do glavnog kninskog trga gdje se održao službeni dio proslave na kojem su govore održali general Ante Gotovina, premijer Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović. No, redari i vojna policija spriječili da se približe glavnom trgu, piše Telegram.hr.

PJEVALI SU I VIKALI ZA DOM SPREMNI

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je Hini da je nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih braniteljskih udruga, kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, za cijelo vrijeme trajanja programa pjevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

U par navrata čuo se, rekla je, i pozdrav “Za dom spremni”, a nekolicina ih nosi majice neprimjerenog sadržaja.

‘PROSTOR NA TRGU OGRANIČEN’

Upitana zašto branitelji, među kojima je i Skejo, nisu mogli ući na trg kako bi pratili program, Kosor je odgovorila kako je razlog tomu to što nisu imali akreditacije, a prostor gdje se održava program zbog epidemioloških mjera prima tek šestotinjak uzvanika.

“Postoji točan broj uzvanika koji mogu doći na Trg dr. Ante Starčevića. Prostor na trgu je ograničen zbog pandemije, a svi koji su na njemu moraju biti akreditirani”, naglasila je.

RAZVILI SU ZASTAVU I VIČU ZA DOM SPREMNI

Kao što su i najavljivali, HOS-ovci su došli u majicama na kojima piše “zajedno u ratu, zajedno u miru” te su ukrašene amblemima Specijalne policije, gardijskih postrojbi i manjim grbom HOS-a, uz koji se veže i poklič “za dom spremni”.

Kad su konačno uspjeli doći do Trga, vikali su Za dom spremni, objavila je novinarka N1 televizije Iva Puljić Šego u emitiranju uživo. Razvili u i veliku zastavu s grbom u čijem amblemu je i Za dom spremni.

Na pitanje zašto uzvikuje Za dom spremni, Skejo je novinarki rekao da je “neuka i da je to kao da se u Crkvi zabrani pozdrav hvaljen Isus i Marija”.

NEZADOVOLJNI POLICIJOM KOJA IH NE PUŠTA NA TRG

Ranije, dok su još bili na policijskoj blokadi, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT-Split Mladen Todorić izjavio je novinarima da su 1995. prošli cijeli Knin te ga oslobodili, a danas nisu u mogućnosti sudjelovati na svečanosti jer za njih “nema mjesta”.

Branitelji su došli nadomak trga, 1995. godine mogli smo proći kroz cijeli Knin i osloboditi ga, a evo sad za nas nema mjesta, a za Miloševića i slične ima mjesta, navodno zbog korone. Što je tu je”, rekao je Todorić.

MEĐU HOS-OVCIMA I ZEKANOVIĆ

Izrazio je žaljenje što se “naše kolege policajce dovodi u neugodnu situaciju, jer su s jedne strane barikade, a mi s druge”. “Nadamo se da će ova takozvana korona proći, da se ovo više nikada neće dogoditi, da se braniteljima zapriječi prolaz na trg u Kninu da odamo počast svojim palim suborcima i da proslavimo našu pobjedu”, naglasio je Todorić.

Dodao je da će, kada prođe službeni dio proslave, oni “odraditi i svoj dio”.”Odat ćemo počast, zapalit ćemo svijeće, mislili smo to napraviti sada i sudjelovati u svečanom dijelu, ali spriječeni smo”, zaključio je Todorić. Mediji navode kako je među HOS-ovcima i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Iz kategorije: Vijesti