Datum objave: 08. Srpanj 2020

SLATKA OBLJETNICA UZ SLATKI SUVENIR / Predstavljanjem ekskluzivnog suvenira od čokolade obilježena treća obljetnica upisa tvrđave svetog Nikole u UNESCO -vu baštinu

Diana Ferić
Diana Ferić
Na najslađi mogući način  obilježila je večeras Javna ustanova Priroda Šibensko - kninske županije treću  obljetnicu  uvrštenja tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine - predstavljanjem  čokoladnog suvenira koji je izradio Kraš -  tvrđavu  izlivenu  u bijeloj čokoladi. Suvenir je predstavljen  na tvrđavi svetog Nikole, na prigodnoj svečanosti uz prskalice i melodiju  pjesme "Šibeniče lijepi grade".
 
 Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred brojnim  uzvanicima  iz kulturnog i javnog života.
Bio je to i povod za podsjećanje na sve što je do sada napravljeno u sklopu projekta valorizacije tvrđave svetog  Nikole koji je počeo s uređenjem šetnice u kanalu svetog Ante,  uvrštenjem te tvrđave na popis UNESCO -a , preuzimanjem obveze otvaranja Tvrđave za posjetitelje što je uspješno provela JU Priroda te uređenjem posjetiteljskog centra u uvali Minerska koje je u toku, kako je istaknula Anita Babačić, ravnateljica te javne ustanove koja djeluje pod okriljem Županije.
 

Župan Goran Pauk emotivno se prisjetio događanja u poljskom Krakovu na kojem je prije tri godine službeno obznanjeno da je tvrđava svetog Nikole uvrštena na opis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO a.

 „Dan kada je Tvrđava sv. Nikole uvrštena na UNESCO popis mi je urezan u pamćenje. To priznanje je došlo nakon desetljeća rada na očuvanju, obnovi i uređenju ovog područja. Konačna i potpuna obnova tvrđave je dugotrajan projekt na kojem nastavljamo raditi, a njezino uvrštenje na UNESCO popis otvorilo nam je mnoga vrata i olakšalo put do konačnog cilja. Zato mi je posebno drago što smo danas dobili i slatki podsjetnik na te dane ponosa", istaknu je. 
 
 
 „Kanal i tvrđava nisu samo turističke atrakcije, brojači posjeta i krasni motivi za razglednice. To je neprocjenjivo baštinsko blago koje smo dobili u naslijeđe i za koje odgovaramo budućim generacijama. Velika je to čast ali i ogromna odgovornost. To su simboli Šibenika. Dio našeg identiteta i naših sjećanja. Baš kao Katedrala svetog Jakova, slapovi Krke. Već duže vrijeme razmišljamo što je dovoljno veliko i snažno da se izradi i prezentira kao prvi službeni suvenir Tvrđave svetog Nikole. Ideja da izradu ekskluzivnog suvenira povjerimo našoj najstarijoj i najvećoj tvornici čokolade – simbolu kvalitete i našeg sretnog djetinjstva savršen je dodatak našoj priči"; kazala je Anita Babačić Ajduk. 
Ana Škevin Mikulandra iz Hrvatskog restauratorskog zavoda objasnila je svu složenost postupka zaštite i restauracije tvrđave svetog Nikole koja je zadržala sve svoje posebnosti, ali je dobila i novu vrijednost uz turistilku valorizaciju.
 
Skup je pozdravio i Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša koji je  istaknuo kako  im je poseban  izazov predstavljanje hrvatske baštine  u čokoladi te da je to Kraševa je oda hrvatskoj tradiciji i bogatoj kulturi s kojom smo duboko povezani. 
"Svaki naš proizvod iz ovog projekta malo je umjetničko djelo vrhunskih majstorica Kraša. Šibenik je dobio jedinstveni i reprezentativni čokoladni suvenir u kolekciji u kojoj su još i Dioklecijanova palača iz Splita i Orlando iz Dubrovnika", naglasio je  Ledić.
Zahtjevan posao pravljenja kalupa za tvrđavu svetog Nikole izlivenu u čokoladi obavila je mlada politehničarka Jelena Vlahović iz Rijeke. 
Prije svečanosti predstavljanja novog suvenira uzvanici su obišli tvrđavu svetog Nikole kroz koju ih je vodila simpatična turistička vodičica Zrinka, a od početka do kraja ovog događanja poštivale su se propisane epidemiološke mjere.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Gorana Pavić na klaviru, Boris Plazibat na saksofonu i sopranistica Tea Slavica i svojim su umjetničkim izričajima upotpunili romantičnu atmosferu zalaska sunca na osebujnoj tvrđavi svetog Nikole, dragulju venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva.

 
Iz kategorije: Vijesti