Datum objave: 29. Lipanj 2020

PUŠEMO I NA HLADNO / Sve su oči uprte u vodeni sat na novouređenoj Poljani jer Šibenik baš nema sreće s fontanama

Diana Ferić
Diana Ferić
Pojavila se opravdana bojazan da će fontana  na novouređenoj Poljani koja je  zapravo sofisticirani vodeni sat, kako dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kaže, jedini u svijetu biti laka meta vandala, ali i da bi mogla biti i mjesto  dječje igre. Na to je na svom Facebook profilu upozorio i Mileta, moleći roditelje da djecu ne puštaju u fontanu.
 
 
S druge strane, neki oštroumniji građani iskazuju strah da bi se djeca, ako upadnu ili uđu u krug fontane mogla ozlijediti na metalne mlaznice jer  nije ograđena i lako je dostupna djeci i za njih opasna. 
Riskantno je tako osjetljiv mehanizam kao što je sofisticirani vodeni sat postavljati na  lokacijama poput Poljane. Šibenčani u svakom slučaju pušu i na hladno kada je o fontani riječ jer s većinom onih koje su do sada bile postavljene ili su trebale biti postavljene nismo imali sreće.
 
Sjećate se fontane na rivi, ispred zgrade Lučke kapetanije koja je bila izgrađena devedesetih godina prošlog stoljeća , na mjestu nekadašnje česme, a koja je od prvog dana bila promašen projekt. Popularno je nazvana Bujasmontuša, po Živku Bujasu koji je u to vrijeme bio pročelnik komunalnog odjela. Ta je fontana kasnije srušena kada se popločavala riva. Fontana je trebala biti i okrugli bazen ispred zgrade Županije no nije uređena već je u njemu zasađeno cvijeće. Velikim je problema bilo i s fontanom na Starom pazaru koja je također bila nespretno i loše izvedena i stvarala je stalno probleme. Voda iz mlaznica stalno se prelijevala preko rubova fontane po trgu. Za zimskih dana i temperatura ispod ništice, taj prostor pretvarao se u klizalište i postajao bi pogibeljan za prolaznike. Pretvorena je u  pitar s oleandrom. 
 

Jedine fontane koje su ono što fontane trebaju biti su one napravljene prije 2. svjetskog rata - najstarija koja se nalazi u parku Roberta Visianija, a koja je izgrađena još u doba Ante Viteza Šupuka i ona u parku ispred crkve Gospe van Grada koja je podignuta tridesetih godina prošlog stoljeća u kojoj su glavna atrakcija kornjače i ribice. Očito su ljudi tada znali što rade i nisu pravili greške.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: