Datum objave: 28. Lipanj 2020

PROGRAM OTVARANJA POLJANE / Šibenski turistički vodič pozivaju vas večeras u 20 sati na obilazak Poljane i priču o šibenskim velikanima

Diana Ferić
Diana Ferić
Program  u povodu otvorenja uređene Poljane  i podzemne garaže nastavlja se večeras u 20 sati  kada će udruga turističkih vodiča „Mihovil“ organizirati  turistički  razgled Poljane. 
 
Naša je Poljana jedinstvena priča o znanstvenicima, umjetnicima i vizionarima koji su mijenjali povijest. Jedva čekamo da ju ispričamo našim sugrađanima. Vodiči iz Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenska je poljana po mnogo čemu posebna. Već na prvi pogled je jasna razlika u odnosu na većinu gradskih trgova. Na njoj nema neonskih reklama, svjetlećih displeja niti izloga trgovačkih centara. Sasvim suprotno – naš glavni gradski trg okružuju knjižnica, kazalište i đardin. Izgled i sadržaji nove Poljane posvećeni su šibenskim umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali našu povijest i sadašnjost, te inspirirali arhitekte u realizaciji projekta", ističe Tina Biluš, predsjednica te udruge. 
 
Novi sadržaji Poljane omogućuju turističkim vodičima da Šibenčanima i brojnim turistima ispričaju niz nevjerojatnih životnih priča o ljudima koji su krenuli iz Šibenika i ostavili trag u svijetu. To je priča o uglednim šibenskim obiteljima koje su vlastitim novcem, bez pomoći države, izgradili kazalište i poklonili ga svom gradu. To je priča o Ester Mazzoleni, jednoj od najpoznatijih europskih opernih diva svog vremena. Njoj su u Italiji posvećeni trgovi, ulice i po njoj se nazivaju ugledna umjetnička priznanja, a u rodnom Šibeniku malo tko za nju uopće zna. To je priča o Robertu Visianija, uglednom europskom znanstveniku, kojeg u Italiji nazivaju ocem suvremen botanike. Priča o Ivanu Vitiću možda je i najzanimljivija od svih. Dok mi još uvijek vodimo polemike o njegovom radu, struka ga smatra jednim od najvažnijih hrvatskih arhitekata 20-og stoljeća. Posebno intrigira činjenica da je Vitićev rad bio izložen u najpoznatijem svjetskom muzeju suvremene umjetnosti – MoMa u New York-u, prije nego je njegovo remek djelo zaštićeno kao spomenik kulture u rodnom gradu. Njegova vizija u potpunosti je zaživjela tek kada je, na inicijativu Milivoja Zenića, nekadašnji Dom JNA postao knjižnica i potpuno se otvorio Šibenčanima. Inovativna rješenja bazirana na svjetlu i kretanju vode, inspirirana su životom Fausta Vrančića i Ante Šupuka, pred čijom se kućom nalazi vodeni sat, nedaleko od nekadašnjeg zdenca kojeg su građani zvali „Šupukovac“. Šibenska je Poljana, baš kao i većina gradskih trgova kroz povijest dočekivala kraljeve i vojske. Bila je i ratište i stratište. Na njoj se i tugovalo i ljubovalo . Ipak, ono po čemu je zaista posebna je da ona danas priča priču o umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali današnji Šibenik i ostavili svoj trag u svijetu.
Iz kategorije: Vijesti