Datum objave: 20. Lipanj 2020

PROSLAVA JUBILEJA SV. NIKOLE TAVELIĆA / Premijera filma "Nikola Tavelić - 50 godina svetosti", scenarista i urednika Nene Kužine u produkciji Hrvatske televizije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dokumentarni film "Nikola Tavelić - 50 godina svetosti" premijerno je prikazan sinoć u dvorani Interpretacijskog centra Civitas Sacra u Šibeniku. Film je djelo scenarist i urednika šibenskog novinara Nene Kužine, urednika Programa religijske kulture Hrvatske televizije. Film je režirao Davor Borić Bubi, direktor fotografije je Dražen Lipka, a montirala ga je Davorka Feller. Na šibenskoj premijeri film je u ime Hrvatske televizije predstavio Vladimir Brnardić, urednik Dokumentarnog programa.

 

Hrvatska televizija u čijoj produkciji je film snimljen film "Nikola Tavelić - 50 godina svetosti" prikazat će u nedjelju 21. lipnja u 21,10 sati na Prvom programu

Film "Nikola Tavelić - 50 godina svetosti" nije slučajno prikazan upravo u Šibeniku koji upravo slavi 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog proglašenog sveca, franjevca i Šibenčanina. Za tu proslavu šibenska biskupija i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, pripremali su se pune tri godine, a film Nene Kžine uvod je u sutrašnju veliku završnu proslavu 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića.  

Dokumentarni film sniman je u Zagrebu, u Župi sv. Nikole Tavelića na Kustošiji i u crkvi Sv. Antuna i samostanu Svetog Duha, u Šibeniku, u Nacionalnom svetištu i samostanu u kojem je boravio, u Bosni i Hercegovini, te u Svetoj zemlji, s naglaskom na Jeruzalem. Snimljena je bogata arhivska građa, a zahvaljujući nositelju autorskih prava, „Kršćanskoj sadašnjosti”, uvršteni su i ulomci iz filma kanonizacije u Rimu 1970. godine.  U dokumentarnom filmu sudjeluje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, šibenski biskup Tomislav Rogić, rektor Svetišta fra Ivan Bradarić, redovnici četiriju franjevačkih provincija, jedna redovnica i svjetovne osobe.

Nikolino štovanje do izražaja dolazi 1889., nakon što ga je blaženim proglasio papa Lav XIII. O čovjeku iz vremena davnog i danas svjedoče Šibenik, u kojem je rođen nakon godine 1340., samostan franjevaca konventualaca sv. Frane s istoimenom crkvom koja je Nikolino nacionalno svetište i samostanski muzej koji čuva svečeve sandale. Nadalje, svjedoči zemlja bosanska u kojoj je prvi službeno proglašeni hrvatski svetac 12 godina djelovao kao misionar te Jeruzalem u kojem je 14. studenoga 1391. s trojicom subraće, iz Francuske i Italije, mučenički umro za Krista. Proglašenjem svetim  u bazilici sv. Petra 21. lipnja 1970. papa Pavao VI. u nazočnosti velikoga mnoštva iz Hrvatske i dijaspore stavio je Nikolu Tavelića pred vjernike kao zadatak, da ga prihvate, štuju i da mu se mole.  

Snimio: Danijel Ferić 

Iz kategorije: Vijesti