Datum objave: 16. Lipanj 2020

AKTUALAC NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA / O rivi u Docu i fekalijama, Poljani, parkiranju mopeda, zagađenom zraku u Njivicama...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktualni sat na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibeika otvorio je nezavisni vijećnik Ivo Glavaš koji je traćio da se hitno obustave radovi na Brodarici i u Zablaću, a da se nastave u listopadu, a ne 15. rujna.

"Iznajmljivači na Brodarici su pretrpjeli katastrofu zbog COVID -a, a onda i zbog građevinskih radova. Neki su dobili goste i morali su im zbog tih radova otkazati. Tko će im nadoknaditi štetu. Gradonačelnik je nezainteresiran pa su se obratili nama, oporbenim vijećnicima. Riječ je o investiciji od 500 milijuna kuna, a radovi se obavljaju neprofesionalno i aljkavo. Jedna ulica u Zablaću stoji godinu dana raskopana. Izvođač radova ne radi vikendom, glavni inženjer nije nikada na terenu i slično.

Ulice u Zablaću su raskopane bez ikakvog plana. Otežan je pristup Zablaću. Iznajmljivačima ste upropastili lipanj, a kako stvari stoje upropastiti ćete im i srpanj. Nemojte onda i rujan nastavljanjem radova". upozorio je.

Odgovorio mu je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika. Teško mi se osvrnuti na ove paušalne tvrdnje. U nekim minornim stvarima ste u pravu. Ima ulica u kojima ima problema. Tu je puno podizvođača i problemi se događaju. Sve se radi u dogovoru s mjesnim odborima. Smiješno je govoriti da na terenu nema nadzora. Javlja se nervoza jer je došlo nekoliko turista i to se sada pretvara u halabuku. Iznajmljivači bi htjeli da sve stane, ali ne može to tako naglo, preko noći povući ručnu. Radovi se dogovaraju mjesec za mjesec. Molim u ime Grada i Vodovoda za malo strpljenja.

Rikard Marenci iz ŠGF pitao je kakvo je stanje u gradskom proračunu i kakav je priliv novca s obzirom na situaciju vezanu za pandemiju i koronavirus. "Ako je sve u redu zašto se ne uplaćuju davanja iz proračuna, recimo sportskim udrugama. Ne provode se donesene odluke već se tome pristupa selektivno. Velikim klubovima se uvijek izlazi u susret, ali čini mi se da će opet nastradati oni mali", kazao je Marenci.

Gradonačelnik Burić je kazao da smo prošli gotovo neokrnjeno kroz koronakrizu. "Imamo dovoljan fiskalni kapacitet da možemo pratiti sve potrebe građana, ali rebalansa će, naravno biti. Nema govora o tome da su neke sportske udruge i klubovi privilegirani, ali da će biti promjena u financiranju bit će i neće se moći više isključivo naslanjati na gradski proračun.

Vijećnik Dalibor Perak iz Loze je govorio o tome da su mjerenja pokazala da je zrak u Njivicama zagađen, a da ne može dobiti konkretan odgovor na to što su u vezi s tim napravile inspekcije, a nadležna gradska pročelnica na to ne reagira.

Madlena Dulibić kaže da su u odgovoru naveli sve aktivnosti koje su provedena,a što se tiče naših inzistiranja da se očituje inspekcija zaštite okoliša ne možemo tu ništa više napraviti.

Branka Kronju, NL Stipe Petrine, zanimalo ga je što se radi na rješavanju problema fekalija u moru u Docu koje se pojave čim padne malo veća kiša.

Gradonačelnik je odgovorio da se to sve rješava,a problemi koji su nastali u Ulici kralja Zvonimira bit će otklonjeni o trošku onoga tko je kriv. "Što se tiče Doca imamo odličan projekt Lučke uprave. Želimo podignuti rivu u Docu upravo da se zaštiti Dolac, a onda smo se suočili s nekim privatnim interesima koji to koče. Sve ćemo napraviti i to u suradnji s ljudima koji žive u Docu, ali treba najprije stvoriti preduvjete za provedu tog projekta,a onda neka ljudi referendumom odluče čime će se baviti ispred svog prozora. Ja ne krijem svoj stav da smo užasno komplicirana država kada provodimo javnu nabavu. Mi smo pred javnom raspravom o izmjeni plana za to područje", istaknuo je.

Joško Šupe pitao je mjerodavne u Gradskom parkingu gdje se u Šibeniku osim na Vanjskom može parkirati skuter. U užem centru nema niti jedno mjesto za to, primijetio je.

Gradonačelnik Burić je to podržao uz napomenu kako mu je u gradu puno draže vidjeti skutere nego automobile i pozvao je mjerodavne da osiguraju parkinge za mopede.

Branimir Zmijanović, vezano za Dolac je kazao da je Temeljno pitanje za građane Doca pitanje dizalice za brodove.

"S obzirom na izmjene GUP -a koje su najavljene mislim da nije dovoljna suradnja gradskih službi i građana. Mislim da bi bilo vrlo važno da se ona uspostavi te da se osnuje radno tijelo koje će primati sve sugestije građana. Ovo je vrlo ozbiljna situacija,a potpisivanje peticije je bio tek početak", rekao je.

"Grad Šibenik i gradska administracija nemaju ništa protiv suradnje s građanima, a naš je ključni interes krenuti u uređenje rive u Docu,a sve što bude zakonski moguće, a građani budu tražili mi ćemo ispuniti i nema razloga da se pišu prosvjedna pisma ministarstvima. Otvoreni smo za sve što je tamo moguće pa i za ostanak dizalice, ali Dolac više nije isti kao prije i okreće se turizmu,a brodovi domicilnom stanovništvu nisu više primarni", ponovi je gradonačelnik Burić.

Milorad Mišković je negodovao zbog, kako je kazao, rupetine koja je ostavljena između Gradske knjižnice i novouređene Poljane i predložio je da ju se zatrpa ili prekrije staklenom površinom i na njoj napravi štekat kako bi građani ima razloga prolaziti Poljanom. Predložio je da se stanovnicima povijesne jezgre omogući da u novoizgrađenoj podzemnoj garaži po povlaštenim uvjetima parkiraju svoje automobile. Gradonačelnik Burić je pozvao sve da se strpe do 27. lipnja kada će Poljana biti otvorena i kada će biti jasno što čemu služi.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u velikoj dvorani Fakulteta za energetiku zbog zaštitinih mjera vezanih za koronavirus.

Iz kategorije: Vijesti