Datum objave: 06. Lipanj 2020

VJETROELEKTRANE / Šibenko - kninska županija ima najviše vjetroelektrana i najveći je proizvođač struje iz energije vjetra u Hrvatskoj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U kontekstu afere u čijem je sjedištu državna tajnica Josipa Rimac, objavljeni su zanimljivi podaci o stanju i razvijenosti proizvodnje struje iz energije vjetra putem vjetroelektrana. Oni otkrivaju da  je Šibensko - kninska županija vodeći hrvatski proizvođač struje iz vjetra. Od 22 vjetroelektrane koliko ih trenutno Hrvatska ima, sedam ih je izgrađeno u Šibensko - kninskoj županiji. Te elektrane iz energije vjetra proizvode 311 MW struje što je više od 40 posto  na taj način proizvedene ekološki podobne električne energije u Hrvatskoj.
Prva vjetroelektrana u Šibensko - kninskoj županiji "Trtar - Krtolin" proradila je 2007. godine i bila je druga vjetroelektrana u Hrvatskoj nakon one na otoku Pagu koja je puštena u rad 2005. godine.

JESTE LI ZNALI: Prva vjetroelektrana na šibenskom području izgrađena je 179 godina nakon prve vjetroelektrane koju je 1888. godine konstruirao i u SAD-u izgradio Charles Brush. Njegova vjetroelektrana (istosmjerne struje) sedam je godina starija od šibenske Meichsner-Šupukove hidroelektrane (izmjenične struje) na Skradinskom buku.  

Iz kategorije: Vijesti