Datum objave: 28. Svibanj 2020

PANDEMIJA KORONAVIRUSA / Šibensko - kninska županija traži od EU 8 milijuna kuna za pokriće troškova nastalih u borbi protiv koronavirusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija prijavila je ukupno 8 milijuna kuna za sufinanciranje troškova nastalih uslijed pandemije koronavirusa na Fond solidarnosti Europske unije. Zdravstvene ustanove na području Šibensko-kninske županije kao i Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije prijavile su nastale, kao i procjenu budućih troškova, a koji se odnose prvenstveno na medicinsku pomoć, uključujući troškove lijekova, opreme i medicinskih uređaja, zdravstvene zaštite i zdravstvenih pregleda, laboratorijske analize, troškove infrastrukture civilne zaštite, te osobne zaštitne opreme.

Kao jedinica regionalne samouprave, Šibensko-kninska županija je prikupila podatke od zdravstvenih ustanova, a sve temeljem nacionalnog zahtjeva kojeg će Republika Hrvatska podnijeti početkom lipnja u službenom zahtjevu za dobivanje pomoći iz Fonda solidarnosti Europske Unije. Točna stopa sufinanciranja naknadno će se utvrditi, no ona može iznositi maksimalno do šest posto prihvatljivih prijavljenih troškova na razini zemlje prijavitelja troškova.

Fond solidarnosti Europske unije (FSEU) osnovan je kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljeto 2002. Otad se koristio za 80 katastrofa pokrivajući niz različitih prirodnih katastrofa uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše.

Iz kategorije: Vijesti