Datum objave: 12. Svibanj 2020

STIPE PETRINA ZA N1 TELEVIZIJU / Ako ostvarimo 20 posto lanjskog turističkog prometa bit ćemo sretni, a devedeset posto Primoštenaca živi od turizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Primoštena, Stipe Petrina, gostovao je u Novom danu i za N1 komentirao situaciju s turizmom za ovu turističku sezonu u toj općini.

"Ako sezona bude nekih dvadesetak posto od rezultata prošle godine, bit ćemo izuzetno zadovoljni. Mi smo u odnosu na ostalu obalnu Hrvatsku u velikoj prednosti, zato što poštujući mjere stožera možemo primiti 10.000 turista", rekao je Petrina.

U Primoštenu nije bio niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, rekao je Petrina za N1, a što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, kazao je da misli "da nisu imali sreće".

"Vidimo da oprez ne treba popuštati i da svi trebamo biti oprezniji", rekao je Petrina, dodavši da je slučaj sa širenjem zaraze koronavirusom na otoku Braču dokaz da nijednog trenutka ne smije biti opuštanja.

"Ako želimo ekonomski prosperirati, moramo se naučiti na novi način života, a to je upravljanje rizikom. Koronavirus je tu, administrativnim mjerama ne možemo udaljiti virus iz naših sredina, moramo se priviknuti na to", rekao je Petrina.

"Općina Primošten, kao ni Republike Hrvatska, nije u poziciji da odlučuje što će biti, mislim da su istraživački centri jači od nas po pitanju toga i trebamo moliti Boga da se što prije nađe cjepivo", rekao je Petrina. 

Gotovo devedeset posto stanovnika Primoštena živi od turizma, a ostatak je praktički naslonjen na turizam, istaknuo je Petrina.

"Nije ovo nama novina. Ovo stanje smo i prije razmatrali, u slučaju da bude nešto ovakvo. Donijeli smo dosta mjera, prepolovili smo sve naknade koje idu općini, jer ako stanovnici ne rade, jasno je da ne mogu plaćati obveze prema općini, županiji ili državi", rekao je Petrina, dodavši da se općina pripremala za ovakve scenarije. 

"Nismo mislili da će doći virus, ali mi smo čitavo vrijeme, zadnjih desetak godina ostavljali iznose u stranu, tzv. proračunsku rezervu, sva kapitalna ulaganja koja smo započeli prije ove ovakve situacije, nismo ih stopirali. U ovom trenutku nema potrebe da primimo ijednu lipu od ikoga, možemo ovako funkcionirati idućih godinu dana", rekao je Petrina. 

Što se tiče izbora, Petrina kaže da ove godine bilo kad da se održe, izbori spadaju u redovne, ali da su oni u ovakvim uvjetima nedemokratski i da misli da nisu potrebni. "Ali, to je više pitanje morala ili etike onih koji određuju kad će biti izbori", rekao je.

Iz kategorije: Vijesti