Datum objave: 30. Travanj 2020

UZ POSEBNO ZADOVOLJSTVO OTVORENA ZVONIMIROVA ULICA/ Partnerima u projektu nije bilo teško na jednom od pješačkih prelaza glumiti Beatlese

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadovoljstvu, i to opravdano, nije bilo kraja na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u povodu otvaranja Ulice kralja Zvonimira u Šibeniku,  nakon sedam mjeseci opsežnih radova u sklopu projekta Aglomeracija. Radovi, koje je izvodila tvrtka Sarađen, obavljeni su mjesec dana prije roka, a nije bilo niti jednog incidenta  iako je riječ o vrlo osjetljivoj lokaciji. Svi  građani koji su mjesecima hodali do svojih kuća ili roditelji koji su vodili djecu u vrtić po blatu i gradilištu sigurno su to sve već zaboravili,a upravo je njima, zbog tog strpljenja, danas  iskazana posebna zahvalnost, Na konferenciji za novinare govorili su šibenski gradonačelnik Željko Burić, direktor tvrtke Vodovod i odvodnja koja ej investitor Frane Malenica, direktor izvođača radova Marko Sarađen te zamjenik šibenskog  gradonačelnika danijel Mileta koji vodi Koordinaciju koja okuplja sve partnere na projektu Aglomeracija, a na kraju, puni optimizma, nisu odbili niti priojedlog fotoreportera da ih se snimi na jednom od pješačkih prijelaza poput Beatlesa na omotnici albuma "Abbey road". 

 "Dali su mi tri minute emotivnog govora", počeo je svoje obraćanje novinarima Marko Sarađen kojem je, sigurno je, pao težak kamen sa srca nakon što je dovršena Zvonimirova ulica, što je danas i priznao:

 "Moram priznati da mi  nije bilo lako  kada smo prije sedam mjeseci otvarali ove radove. S ekipom iz Vodovoda krenuli smo u zahvat i napravili smo, usuđujem se reći, vrlo dobar posao. Paralelno smo imali ugovor i s Gradom Šibenikom za rekonstrukciju nogostupa, postavljanje javne rasvjete i postavljanje podzemnih kontejnera. Svakodnevno smo komunicirali i s građanima i imali smo par anegdota kako su radnici pomagali starijim ljudima da prijeđu cestu. Bio je to veleslamom, ali nismo imali niti jednu ozljedu na što sam posebno ponosan. Dobili smo ključnu utakmicu i sada idemo u drugi krug natjecanja. Čeka nas još zahtjevnih dionica, ali mislim da ćemo i te prepreke jednako uspješno proći. Smatram da ćemo do kraja sljedeće godine ovaj projekt u potpunosti dovesti do kraja", istaknuo je Sarađen, a posebno je istaknuo suradnji s inženjerom u Vodovodu i izgradnji  Željkom Štrkaljem za kojeg je kazao da je, u operativnom smisilu,  alfa i omega projekta, ali u sjeni te da je uživao surađujući s njim.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić najprije se zahvalio građanima na strpljenju dok su trajali opsežni radovi u toj ulici.

"Ovim nije samo obavljena rekonstrukcija ulice, već je Šibenik stvorio i preduvjete za daljnju plinofikaciju, a ovo je i priprema za turističku sezonu na koju, bez obzira na sve, moramo biti spremni. Sljedeći potezi u sljedeća dva, tri tjedna su kompletiranje spojnice na Vanjskom i kompletiranje projekta Poljane, a dalje ide i projekt Aglomeracija te očekujemo daljnju suradnju sugrađana i s njima ćemo i dalje komunicirati na transparentan i čist način i zato im od srca hvala", poručio je Burić. 

  U toj ulici nije samo rekonstruirana vodovodna i kanalizacijska mreža i , te uređen sustav prikupljanja oborinskih voda već je  Grad Šibenik pokrenuo je niz radova i projekata na uređenju i opremanju glavne gradske ulice. Postavljene su plinske instalacije, te obnovljena električna i telekomunikacijska mreža. Ugrađena je podzemna infrastruktura za prihvat skorašnjeg sustava videonadzora, uključivo prometne sigurnosti. Izgrađen je nogostup u cijeloj duljini ulice, od čvora Meterize  do Poljane, te je postavljena i nova LED rasvjeta i novi semafor kod skretanja na Staru cestu. Napravljeno je autobusno ugibalište i ugrađeni podzemni kontejneri kod kazališta. Rekonstruiran je plato ispred Vatrogasnog doma, te uređen promet na križanju kod Doma zdravlja, prema Crnici i Zagrađu. Uz ulicu u neposrednoj blizini dječjeg vrtića Građa uređen je parking. Iscrtana je nova horizontalna signalizacija s dodatnim naglaskom na sigurnosti pješaka. U Ulici kraljice Jelene proveden je svojevrsni pilot projekt postavljanja električnih i telekomunikacijskih instalacija ispod kamenih ploča. Ta će iskustva poslužiti u budućim aktivnostima u staroj gradskoj jezgri, gdje je dugoročni cilj ukloniti sve nadzemne kablove koji nagrđuju vizuru grada. 

Detaljne informacije o izvršenim radovima predstavljene su medijima na konferenciji održanoj ispred Vatrogasnog doma na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica te Marko Sarađen, direktor tvrtke Sarađen, izvođača radova na dionici.

Na konferenciji za novinare direktor  Vodovoda  i odvodnje Frane Malenica naglasio je da je do sada, u sklopu projekta Aglomeracija, dovršeno pedeset posto ugovorenih radova.

"Mjesečna realizacija je oko 15 milijuna kuna što nam garantira da ćemo cijeli projekt završiti prije roka. Sljedeće su na redu Ulica Stipe Ninića, Ulica Paška Trlaje, Miminac i Ulica Jerka Machieda", istaknuo je.

"Ovo nije kraj investicija u Ulici kralja Zvonimira jer smo uz struju, vodu i plin postavili i infrastrukturu za video nadzor kojim će uskoro biti pokriven grad. Već u ponedjeljak zatvaramo Ulicu Paška Trlaje u Crnici, odlučili smo krenuti i s rekonstrukcijom Ulice Stipe Ninića prije početka školske godine, a napokon ide i ranije najavljena rekonstrukcija ulice Jerka Machieda ", najavio je Mileta,a optimistično je i to što će i te radove obaviti tvrtka Sarađen.   

 Od ponedjeljka 4. svibnja započinju radovi na prvoj dionici od križanja Ulice Stipe Ninića s Ulicom Paške Trlaje do križanja s Drvarskom ulicom. Radovima na ovoj dionici predviđena je izmjena dotrajale vodovodne i kanalizacijske infrastrukture te ugradnja plinske instalacije do Osnovne škole Jurja Dalmatinca.

Tijekom izvođenja radova Ulica Stipe Ninića, od Doma zdravlja prema Crnici, bit će zatvorena za sav promet, a dijelovi na kojima se ne obavljaju radovi biti će otvoreni samo za stanare i vozila gradilišta. Ulicom Ive Zaninovića stanovnici ovog dijela grada moći će prometovati naizmjence, u oba pravca do parkirališta sv. Nediljica.

Iz pravca Njivica kroz Crnicu bit će dozvoljen dvosmjeran promet do gradilišta stanarima i vozilima gradilišta. Ostale vozače molimo da poštuju privremenu prometnu regulaciju i koriste obilazne pravce.

Ulica Paška Trlaje od ponedjeljka se zatvara za sav promet.

Istodobno u ponedjeljak počinju i radovi na izmjeni vodovodne i kanalizacijske mreže u Ulici Jerka Machieda. Ulica se zatvara za sav promet osim stanarima koji će s voditeljem gradilišta dogovoriti poseban režim prometa.

Za sve ostale vozače promet iz pravca Šubićevca prema centru grada neće biti moguć cestom niz Gimaziju. Sav promet do centra će se usmjeravati na rotor Meterize, Ulicom kralja Zvonimira prema centru ili magistralom na ulaz Rokići, Ulicom prvog partizanskog odreda.

U Ulici Miminac planirano je da radovi na izmjeni kanalizacijskih i vodovodnih cijevi započnu nakon završetka radova na obodnim prometnicama oko Poljane. Ulica će se zatvoriti za sav promet osim za stanare s kojima će biti dogovoren poseban prometni režim.

Iz kategorije: Vijesti