Datum objave: 24. Travanj 2020

MINISTAR BEROŠ OBIŠAO KNINSKU BOLNICU / Epidemiološka situacija je dobra, danas iz samoizolacije izlazi 3 doktora,13 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš boravio je danas u Šibensko-kninskoj županiji gdje se u Kninu  sastao sa županom Goranom Paukom, ravnateljicom kninske bolnice Kristinom Bitunjac i gradonačelnikom Knina dr.sc. Markom Jelićem kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem u kninskoj bolnici, jednom od dva žarišta epidemije koronavirusa u našoj županiji.

U pratnji ministra bile su i prim. mr. Maja Grba Bujević, načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Jasminka Hlupić, dr. med., ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravstva.

„Na sastanku s našim domaćinima danas smo razgovarali o aktualnoj epidemiološkoj situaciji koja je zadovoljavajuća. Zbog toga smo mogli razgovarati i o popuštanju mjera zaštite od zaraznih bolesti koje polako počinju stupati na snagu. Mjere popuštanja odnose se na određene ekonomske aktivnosti, ali i dalje je potreban oprez; neophodno je održavati razmak te imati na umu da je virus i dalje prisutan i da moramo spriječiti njegovo širenje. Također, na današnjem sastanku najavili smo razgovor o nekim drugim temama u budućem vremenu, o kojima ćemo razgovarati bez obzira na postojanje epidemije, a posebno kad ona prođe“, kazao je ministar Beroš te zahvalio županijskom Stožeru civilne zaštite, epidemiolozima, zdravstvenim djelatnicima, predstavnicima medija i svim građanima koji svojim odgovornim ponašanjem doprinose sporijem širenju virusa.

„U cijelom razdoblju od početka događanja do danas, epidemiološkom obradom otkriveno je 38 COVID pozitivnih osoba povezanih sa kninskom bolnicom. Od čega 13 zdravstvenih djelatnika, 2 nezdravstvena djelatnika, 15 pacijenata te 8 članova obitelji. Ukupno je bilo 96 samoizolacija zdravstvenog osoblja, a trenutno je aktivno 28 samoizolacija. Danas iz samoizolacije izlazi 3 doktora, 13 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika“, kazala je dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe odjela epidemiologije ZZJZ ŠKŽ vezano za kninsku bolnicu.

Župan Goran Pauk zahvalio je ministru i njegovim suradnicima kao i cijelom Nacionalnom stožeru na svemu što su učinili za vrijeme trajanja ove krize, i što još uvijek čine.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas domaćini ministru Berošu i njegovom timu koje smo pobliže upoznali s epidemiološkom situacijom u našoj županiji. Od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji sve naše službe bile su spremne, i danas imamo situaciju pod kontrolom. Brojka ozdravljenih raste, a brojka zaraženih se ne povećava“, kazao je župan Pauk zahvalivši svim javnozdravstvenim djelatnicima  koji daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije.

Gradonačelnik Grada Knina dr.sc. Marko Jelić izrazio je svoje zadovoljstvo trenutnim stanjem u gradu Kninu i podrškom  Nacionalnog stožera u situaciji postojanja žarišta u Kninu, koje je sad pod kontrolom.

„Kao što znate, naša je bolnica bila izvor potencijalnog velikog problema u našem gradu, ali već desetak dana nemamo novooboljelih.“, kazao je gradonačelnik Jelić, te pozvao sve građane da se nastave pridržavati mjera distanciranja i svih ostalih mjera koje mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa.“

Na današnji dan u  Šibensko - kninskoj županiji nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 83 a 32 ih s eoporavilo..

                              

Iz kategorije: Vijesti