Datum objave: 30. Ožujak 2020

RAZOČARANI RODITELJI DJECE IZ PRIVATNIH VRTIĆA / Za gradonačelnika Burića postoje njegova djeca iz gradskih vrtića i naša, fantomska djeca koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici roditelja u upravnim vijećima privatnih i vjerskih  vrtića uputili su otvoreno pismo javnosti nezadovoljni i razočarani time što su, kako kažu, gradonačelnik Željko Burić i njegovi suradnici i ponovno odlučili da "Grad Šibenik bude prijatelj samo pojedine djece".

Pismo donosimo u cijelosti:

 

Pišemo vam, kao roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće grada Šibenika, kako bi izrazili svoje razočaranje, ali na žalost ne i iznenađenje, nedavnim izjavama Gradske uprave vezano za pomoć pri plaćanju vrtića za vrijeme ugroze korona virusom. 

 Iako nas je na prvu silno obradovala vijest da će Grad u potpunosti pokriti, tj. oprostiti dio cijene u kojem sudjeluju roditelji, naše je veselje brzo splasnulo kad smo shvatili da gradonačelnik Burić i dalje ustraje u svom stavu da postoje njegova djeca, ona koja pohađaju gradske vrtiće, i ona druga djeca. Valjda neka fantomska djeca koja pohađaju neke fantomske vrtiće koji nisu bili dostojni niti spomena kada se na tiskovnoj konferenciji pričalo o dežurnim vrtićima na području grada Šibenika. Iako novac koji roditelji te djece, medicinske sestre i tehničari, doktorice i doktori, vatrogasci, policajci i policajke, učitelji i učiteljice, njegovatelji i njegovateljice, trgovci i trgovkinje, i drugi uplaćuju u proračun grada Šibenika da bi gospodin gradonačelnik mogao sebi isplatiti plaću svaki mjesec, nije fantomski ni imaginaran već stvaran. Posao koji ti ljudi danas i u ovim uvjetima obavljaju je od vitalne važnosti za sve nas, uključujući i gradonačelnika, i da bi ga obavljali oni s povjerenjem ostavljaju svoju djecu u dežurstvima privatnih i vjerskih vrtića, jer naš Grad u svojim vrtićima nema smještajnih kapaciteta za svu našu djecu. Oni su naši heroji, no oni za gradonačelnika ne postoje. 

 Objašnjenje koje smo dobili od Gradske uprave, preko naših ravnateljica, jest da Grad jednostavno nema sredstava. Nema sredstava za našu djecu, a nema ni sluha za naše vrtiće, koji zbog dugogodišnjeg lošeg odnosa Grada prema njima već dugo plešu na rubu ekonomske održivosti, sjetimo se samo nepravedno uskraćene rate subvencije iz 2017. godine koja nam nikada nije vraćena. Unatoč svemu, vrtići nisu drastično dizali cijene usluga. No Gradska uprava nastavi li ovako svima nam je jasno da vrtići moraju dići cijene nakon što se situacija vezana uz virus popravi. Naime, dobili smo obavijest da ni naši privatni i vjerski vrtići neće naplaćivati vrtić od 1. travnja pa sve dokle god je epidemiološka situacija takva da zahtijeva zatvaranje odgojno obrazovnih ustanova. Za razliku od grada Šibenika oni uvijek imaju dobrobit naše djece na pameti. No tko će im namiriti ta sredstva koja gube, od skoro pa prirodne nepogode? Ako oni budu prisiljeni staviti ključ u bravu ili podići cijene kamo će naša djeca nakon što ova ugroza prođe? Zašto isti kriteriji ne vrijede za sve obitelji predškolaca koje uplaćuju novac u Gradski proračun već Gradonačelnik opet dijeli djecu na ''vašu i našu''? Jeli to onda „Grad prijatelj djece“, time se svi ponose, dali i Vi?

 No da situacija bude još gora, dovedene su u pitanje i redovne subvencije Grada za vrijeme trajanja ove epidemije. Mi se iskreno nadamo da su to samo glasine, jer nama to zvuči kao da gradonačelnik Burić uzima od naše djece da bi namirio olakšicu za roditelje djece u gradskim vrtićima. Našim je vrtićima rečeno da se snađu sa ostalim mjerama Vade RH namijenjene poduzetnicima no, ako i uspiju u tome, bez subvencija Grada, koje su im uz naše uplate jedini izvor prihoda, prijeti im zatvaranje.

 Zar naš Grad toliko malo drži do svojih žena poduzetnica, i njihovih preko stotinu zaposlenika u čije se obrazovanje i stručnost redovito ulaže, kao i u prostore, programe i opremu? Njihova je izvrsnost prepoznata i odobrenjem velikih projekata i nagradama na državnoj razini, što im Uprava ne propušta čestitati. Javno, naravno. Što im vrijede čestitke i buketi kada im se okreću leđa kad im je najpotrebnije? Kada im treba ruka da ostanu otvoreni zbog onih heroja među nama koji još uvijek rade.

 Uz one među nama koji još uvijek rade na svojim radnim mjestima, postoje i oni koji rade od kuće, oni koji u neizvjesnosti čekaju hoće li imati radno mjesto na koje će se vratiti ili hoće li dobiti plaću u narednim mjesecima, ali i oni koji znaju da ih posao ne čeka. I znamo i da nismo jedini, mnogi naši sugrađani dijele istu sudbinu. Svjesni smo da je u ovoj situaciji, na koju nitko od nas nije računao, na svakome jednak teret borbe protiv korona virusa, nevidljivog neprijatelja koji nam svima prijeti. Znamo da čuvanjem naših najmanjih , čuvamo one najugroženije ovom epidemijom - starije i nemoćne, ljude oslabljenog imuniteta. Briga za jednog, briga je za cijelo društvo. Tko god od nas je bio u mogućnosti ostavio je svog vrtićanca kući, te na taj način doprinio borbi protiv virusa.

 Iako smo razočarani odnosom gradonačelnika Burića prema nama i našoj djeci, taj odnos nam nije nikakvo iznenađenje, naprotiv. Ovo je samo nastavak maćehinskog odnosa Grada kojem smo naši vrtići, mi i naša djeca izloženi već duže vrijeme. Svima nam je još svježe u sjećanju prošlogodišnja borba za izjednačavanja iznosa subvencija boravka u vrtiću koji Grad daje našoj djeci, kao i neprimjerene izjave gradonačelnika Burića o našoj djeci i ustanovama koje pohađaju, za koje smo uvjereni da bi prošle nezamijećeno da tada nismo reagirali. 

 Ponukani iskustvom ovaj put jasno i glasno dajemo do znanja da ovakve otimačine iza kulisa neće proći. Ističemo da na nepravdu pomaganja samo dijelu svojih građana, bez uopće spominjanja ostalih koji jednako rade i privređuju te nepravdu dijeljenja djece na vašu i našu, nećemo šutjet. Ako Gradonačelnik već ustraje u tome da naše obitelji nisu zaslužile pomoć oko sudjelovanja u cijeni vrtića onda tražimo barem jasno i čvrsto obećanje da neće dirati u teško izborene subvencije te da će ih, sukladno planu isplate, i dalje uplaćivati našoj djeci u privatnim i vjerskim vrtićima bez obzira na trajanje ove nesretne situacije. 

 

Naravno, na prošlogodišnje obećanje Gradske uprave o postupnom povećanju subvencija za našu djecu kroz godine, do potpunog izjednačenja, ne računamo te na njemu, s obzirom na situaciju, nećemo insistirati. Jer ako je nešto konstanta u odnosu ove vlasti prema našim vrtićima, nama i našoj djeci to je razočaranje.

 

Roditelji djece u privatnim i vjerskim vrtićima grada Šibenika

Iz kategorije: Vijesti