Datum objave: 26. Ožujak 2020

KORNATI / Žitelji naselja Kornati i kornatskog arhipelaga zatečeni u dvostrukoj karanteni i izolaciji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kornati, uz Murter jedno od dva naselja Općine Murter - Kornati, živi u dvostrukoj karanteni i izolaciji. Prema nepotpunim podacima izbijanje epidemije i stavljanje dijela općine Tisno i cijele općine Murter u karantenu, zateklo je u Kornatima veliki broj stanovnika tog naselja te žitelja općine Murter koji su se privremeno sklonili u Kornate. Među zatečenima na Kornatima ima i djece. Kornatari se trude organizirati život u prema mogućnostima. Kako doznajemo djeca i na Kornatima prate nastavu putem interneta, a Kornatari se međusobno pomažu koliko mogu.

Dio zatečenih u Kornatima je u dobrovoljnoj samoizolaciji, a dio se zatekao u svojim uvalama u trenutku stavljanja općine Murter i naselja Betina koje je u općini Tisno u karantenu. Kako smo doznali do Drage Skračića, koji sam boravi u uvali Lučica na otoku Kornatu, vodu, kruh i neke osnovne životne potrepštine u Kornate dovozi pinica Nacionalnog parka "Kornati".

Prema neslužbenim i nepotpunim podacima u Kornatima koji prema službenoj evidenciji na 156 otoka  imaju 31 stalnog stanovnika, trenutno boravi više od 100 osoba. Najviše ih je na otoku Levrnaki i uvali Kravjačici na otoku Kornatu te na otocima Smokvica i Žut. Život im otežava loše vrijeme zbog kojeg ne mogu loviti ribu da bi se lakše prehranili.

Za sada, doznajemo, situacija nije kritična, ali se dio zatečenih na Kornatima pribojava da bi mogli biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Ipak, takva bojazan nije opravdana jer je općina Murter u suradnji s JU "NP Kornati" organizirala dostavu osnovnih potrepština i vode tako da najveći problem, koji je i inače prisutan u naselju Kornati, ostaje zdravstvena zaštita. Na Kornatima naime nema liječnika, a do kopna se ne može. 

Nema najava kada bi se Murterini i članovi obitelji Kornatara, stalnih stanovnika arhipelaga, koji su se pred epidemijom koronavirusa privremeno sklonili na Kornate, mogli vratiti na kopno. 

Iz kategorije: Vijesti