Datum objave: 12. Ožujak 2020

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA U ZNAKU CORONAVIRUSA / Vijećnici prali ruke dezinfekcijskim sredstvom i sjedili na zadanoj udaljenosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnja sjednica Županijske skupštine koja se održava u kino dvorani u Vodicama ispunila je, kao javno okupljanje u zatvorenom prostoru uvjete koje je propisao  Županijski stožer civilne zaštite - vijećnicima je ponuđeno da posebnim dezinfekcijskim sredstvom operu ruke što svi nisu učinili, a predsjednik  Skupštine Nediljko Dujić uputio ih je da ne sjede na udaljenosti kraćoj od jednog metra.

Borba protiv širenja  coronavirusa bila je zastupljena i u nekim vijećničkim pitanja,a odnosila se se na to što je sve poduzeto u Šibensko - kninskoj županiji. Iris Ukić Kotarac s NL Stipe Petrine je podsjetila da Šibensko - kninska županija uz Ličko senjsku ima najviše starijeg stanovništva, a oni su prvi na udaru. zanimalo ju je koliko smo spremni, ako se jave slučajevi zaraze.

 

Marinko Bilić iz šibenske bolnice je obrazložio da su i ta i kninska bolnica spremne i za teže situacije od sadašnje.

"U Šibeniku imamo 11, a u Kninu 9 respiratora što je dovoljno u odnosu na broj stanovnika. Na Zaraznom odijelu je urešen prostor za izolaciju,a prostor za ventiliranje je na dijelu Otorinolaringološkog odjela. Imamo dva infektologa , specijalizante i dovoljan broj medicinskih sestara te svu potrebnu opremu tako da smo spremni, ako i kod nas bude zaraženih tim virusom", kazao je.

Župan Goran pauk je ponovio kako Županijski stožer civilne zaštite nije zabranio javna okupljanja nego je preporučio organizatorima da od njih odustanu.

"Oni koji smatraju da mogu održati javno okupljanje bilo kakve kategorije, dužni su osigurati najviše higijenske standarde što uključuje isticanje plakata o zaštiti od koronavirusa na vidljivom mjestu, plakat o pravilnom pranju ruku, osiguravanje punktova s dezinfekcijskim sredstvom i davanje jasne upute sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližih socijalnih kontakata kao što su grljenje ili ljubljenje, a generalna uputa građanima s respiratornim bolestima ili tjelesnom temperaturom većom od 37.5 stupnjeva je da ne dolaze na manifestacije", istaknuo je župan Pauk.

 ris Ukić Kotarac, vijećnica s  NL Stipe Petrine upozorila je na posljedice koje već trpimo zbog širenja koronavirusa u gospodarstvu, pogotovo u turizmu te je kazala da su neke tvrtke već počele otpuštati radnike. 

Vijećnici s NL Stipe Petrine su nakon aktualnog sata napustili sjednicu jer je u međuvremenu Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o zabrani održavanja javnih skupova s više od 100 ljudi. 

Iz kategorije: Vijesti