Datum objave: 11. Ožujak 2020

RAZMIŠLJA LI ITKO O POSLJEDICAMA / Ako ne umremo od coronavirusa, umrijet ćemo od gladi kaže vijećnica Iris Ukić Kotarac

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog opasnosti širenja Coronavirusa u Hrvatskoj su, po preporuci stožera i zdravorazumskom razmišljanju pojedinih organizatora, odgođena pojedina „događanja“, konferencije i slična okupljanja. Solaris tako neće posjetiti 500 arhitekata niti će isti konzumirati iće i piće (mahom stranih proizvođača sve uvezno pod etiketom „Hrvatski proizvod“). Ti ljudi neće doći trošiti svoje novce u naš grad, koji je u cijelosti prilagođen potrebama turizma., napisala je na svom Facebook profilu vijećnica u GV Grada Šibenika i Županijskoj skupštini  Iris Ukić Kotarac koja se s pravom pita tko će zbog svih tih otkazivanja turističkih dolazaka i manifestacija platiti "laštru" u našoj ekonomiji koja je monokulturna i vezana za turizam. Lijepo kaže, ako ne umremo od coronavirusa umrijet ćemo od gladi!

"Tu mislim na sva ulaganja u tvrđave i ostale atrakcije jer turizam je Hrvatskoj kao utopljeniku, slamka spasa. Sve to tek je početak pravog "oboljenja". Opasnost kudikamo veća i koja nas neminovno očekuje, ukoliko se nastavi trend širenja, je propast turističke sezone. Ako je Italija prazna i ako se već sada odgađaju dogovorene ture i bookinzi, pitam se što će biti za mjesec dana. Tek ukoliko se to dogodi, u svoj svojoj punini vidjet ćemo uspješnost politike HDZ-ove vlasti (jer eto primjerice TLM nije bio dovoljno dobar nama ali je zato izvrstan Slovencima). Dok se naš gradonačelnik hvali da gradski proračun u 30 postotnom dijelu puni gospodarstvo, pitam se tko puni ostatak. Da to nisu građani koji zive od turizma; Primjerice oni koji žive u Crnici koji su ranije imali kuće pored TEF-a ili oni kod bivšeg Poliplasta koji APN-ove stanove iznajmljuju putnicima. Što ako nam se dogodi kolaps? Jesu li naše vlasti i državne i regionalne i lokalne razmišljale o tome? Jesu li osigurale fondove iz kojih će građanima pomoći zakrpati rupe u kućnim budžetima. Hoće li država osigurati moratorije na kredite (za stanove i apartmane) ili za skupe projekte i hoće li nam zbog možebitnog kolapsa pojeftiniti režije, (koje su ionako skupe redi brojne administracije). Čisto sumnjam. Država je davno ostala bez 13 tona zlatnih poluga jer što će nama kakvo takvo osiguranje u lovi ako već nemamo proizvodnju barem hrane koja bi nam držala glavu iznad vode. Nama crni fondovi ne trebaju kad nam se u ovoj državi ionako „crno piše“. Od stožera civilne zaštite voljela bih čuti konkretne upute kako će se organizirati bolnice u slučaju da krene epidemija. Ne daj Bože da nam zaluta još koji potrčko koji zastupa interese Hrvatske u bijelom svijetu. Jesmo li svjesni da će ovaj virus razotkriti sve naše mane i propuste. Problem je što posljedice neće obuhvatiti odgovorne za ovaj nered već će platiti laštru oni najslabiji", s pravom reagira Iris Ukić Kotarac. 

U susjednoj Italiji koja je apsolutno zakazala kada je riječ o spriječavanju zaraze o tome i razmišljaju i donose odluke.

Italija će proširiti paket mjera kojima želi ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu i društvu, najavljujući obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka. Vlada će odobriti mjere u vrijednosti oko 10 milijardi eura, kazao je ministar industrije Stefano Patuanelli u razgovoru za Radio Capital. To bi značilo da će izdvojiti oko 2,5 milijardi eura više no što su do sada planirali.

Prvi krug uključivat će po Patuanellijevim riječima obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka kako bi se ublažio pritisak na male tvrtke i kućanstva. Ostale mjere bit će uvedene naknadno, dodao je. Zbog toga će talijanski proračunski manjak iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) ove godine po njemu vjerojatno porasti nadomak tri posto. Ujedno je pozvao EU da nakon završetka krize promijeni svoje proračunske propise, upozoravajući da će mnogi građani osjetiti njezine ekonomske posljedice, priopćeno je danas.

Iz kategorije: Vijesti