Datum objave: 11. Ožujak 2020

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Župan Goran Pauk apelira na sve organizatore da odgode koncerte i slična događanja zbog sigurnosti građana od zaraze coronavirusom

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninski župan Goran Pauk apelirao je na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite na sve organizatore koncerata i sličnih događanja da dobro razmisle o njihovom organiziranju i da ih rađe otkažu zbog sigurnosti građana.

Bio je to dio odgovora na novinarsko pitanje o tomu kako komentira to što se sinoć ipak u Azimutu održao koncert talijanskog benda Rapshody of Fire.

" Mislim da je to bilo jako neodgovorno od organizatora i ja bih se nad tim zamislio. Sigurno ne bih inzistirao da se taj koncert održi. Riječ je o bendu iz Italije, bez obzira na to kakvi su im bili putovi u posljednje vrijeme, a još gore su informacije koje su objavljivali kako je strah od coronavirusa nepotreban i slično. Trebalo je ipak stati na loptu i ja u tom smislu apeliram na sve organizatore takvih i sličnih događanja", istaknuo je.

Za događaje za koje organizator procijeni da se mogu organizirati Zavod za javno zdravstvo će temeljem uvida stručne osobe i stava epidemiologa izdati potvrdu, a Županijski stožer će temeljem takve ponude odbiti ili dopustiti održavanje događaja.

Na konferenciji za novinare je istaknuto kako u Šibensko - kninskoj županiji nema niti jedna slučaj zaraze od corona virusa,a nekoliko osoba koje su testirane su bile negativne.

Stožer je u pripravnosti 24 sata dnevno i o bilo kakvih promjenama izvijestit će javnost.

 

Županijski stožer Šibensko-kninske županije preporuča organizatorima bilo kakvih javnih, sportskih ili kulturnih okupljanja da ih odgode do daljnjega. Što javnih okupljanja bude manje, manji je i rizik od širenja Coronavirusa.

Nadalje, nacionalni Stožer civilne zaštite donio je preporuku da se do daljnjega odgađaju svi skupovi na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. Županijski stožer Šibensko-kninske županije tu preporuku prevodi u zabranu, što znači da su u Šibensko-kninskoj županiji do daljnjega zabranjeni svi skupovi na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi.

Oni organizatori koji smatraju da mogu održati određeno javno okupljanje, bilo koje vrste, dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju: plakat za javne prostore s uputama zaštite i plakat o pravilnom pranju ruku, punktove s dezinfekcijskim sredstvima i dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližih socijalnih kontakata. Naravno, svim respiratornim bolesnicima s povišenom tjelesnom temperaturom preporuča se ne odlaziti na bilo koja javna okupljanja.

Zavod za javno zdravstvo će temeljem uvida stručne osobe za takva događanja izdati potvrdu, a županijski Stožer civilne zaštite će temeljem te potvrde dati ili odbiti suglasnost za održavanje javnog skupa.“, objasnio je župan Goran Pauk, napomenuvši da osim ovih jasnih uputa, epidemiolozi imaju pravo dodatne procjene o zadovoljavanju kriterija za održavanje javnog skupa.

„Uz navedene kriterije koje svaki organizator mora ispuniti kako bi mu bilo odobreno održavanje javnog skupa, epidemiološka struka će na licu mjesta odrediti dodatne kriterije koji se odnose na sigurnost prostora u kojem se skup održava, kao i na populaciju koju okuplja. Uzet ćemo u obzir jesu li sudionici skupa starije životne dobi koji jako teško prebolijevaju infekciju virusom COVID19, kao i jesu li sudionici skupa stranci iz područja zahvaćenih virusom. Na osnovu svih tih kriterija, epidemiološka služba daje preporuku o sigurnosti održavanja skupa, a Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije potom donosi konačnu odluku o održavanju javnog skupa.“, objasnila je dr. med. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Organizatore se upućuje da svako događanje prijave u roku od pet dana prije održavanja, a sva događanja koja se održavaju za manje od pet dana treba prijaviti odmah.

Događanja je potrebno prijaviti na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., priopćili su.

 

FOTO: Županijski radio Šibenik

Iz kategorije: Vijesti