Datum objave: 24. Veljača 2020

CORONAVIRUS / Puljani koji su bili u Veneciji na karnevalumoraju u kućnu izolaciju, istražujemo što je sa Šibenčanima koji su se vratili iz Venecije

Diana Ferić
Diana Ferić

Pulski  gimnazijalci koji su u subotu boravili u Veneciji na tradicionalnom karnevalu vratili su se kućama i moraju biti u kućnoj izolaciji zbog zaštite od širanja koronavirusa, kako javlja Index.hr.

Proteklog vikenda u Veneciji je boravila i velika grupa Šibenčana. Nema informacija hoće li se taj režim primijeniti i na njih. U Zavodu za javno zdravstvo su nas uputili na Ministarstvo zdravstva  koje jedino u vezi s tim komunicira s javnošću, a pretpostavljaju da takav tretman vrijedi  za sve koji dolaze iz Italije i na to ih upućuju već na graničnom prijelazu.

Prema novim uputama iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusu pa djeca i profesori koji su bili na izletu trebaju ostati dva tjedna u kućnoj izolaciji i ne ići u školu, javlja Regional Express

Proteklog vikenda u veneciji je boravila i velika grupa Šibenčana. Nemamo informacije odnosi li se takav režim i na njih. Čekamo informacije Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku.

Doznajemo da je Hrvatska od danas navela pojačani nadzor za sve putnike koji dolaze iz sjevernih regija Italije. Time je podignut stupanj pripravnosti zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Za ljude koji dolaze ili su u posljednje vrijeme boravili ili bili u kontaktu s ljudima iz talijanskih regija zahvaćenih koronavirusom, mjere će biti još veće. Njih će se postavljati u karantene, čije je formiranje ministar zdravstva Vili Beroš zatražio od svih županijskih centara gdje se mogu organizirati karantene.


Kućna izolacija znači ne izlaziti iz kuće, ne samo ne ići u školu, kaže dr. Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

U samo nekoliko dana u Italiji je otkriveno 150 slučajeva zaraze koronavirusom, samo u pokrajini Lombardiji zaraženih je preko 90, dok ih je u Venetu oko 25, a dosad ima zaraženih u pet talijanskih pokrajina. Troje ljudi je umrlo.

Očekuje se da će broj zaraženih rasti iz sata u sat, piše Corriere della Sera koji dodaje kako je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

U samo 48 sati od smrti te prve žrtve gore dvije navedene pokrajine završile su u blokadi, u karanteni. Na cestama se nalaze vojska i policija, a škole, kina, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje tjedan dana.

Iz kategorije: Vijesti