Datum objave: 14. Veljača 2020

SITUACIJA NIJE DOBRA / Šibensko - kninska županija je jedna od najgorih u Hrvatskoj po omjeru umirovljenika i zaposlenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Statistika baš ne ide na ruku vodećim ljudima Šibensko - kninske županije koji stalno govore o tomu kako nam je dobro i kako se gospodarski razvijamo, ali ih neki bitni podatci demantiraju. Recimo  da imamo više umirovljenika nego onih koji su zaposleni.što nije održivo.  Jedina smo županija na obali s takvim omjerom. Lošije od Šibensko - kninske u Hrvatskoj su jedino Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Požeško - slavonska županija, a odmah iza nas je Vukovarsko - srijemska županija.

Šibensko-kninska županija ima 31.391 osiguranika na 30.538 umirovljenika. Omjer od 1:1,03 i razlika od 853 ljudi, piše portal mirovina.hr. Ti se podatci javno ne iznose, ne analiziraju niti se komentiraju, ali se i teško demantiraju.

U nekim krajevima Hrvatske živi više umirovljenika nego radnika. Ovo je vrlo važno pitanje za mirovinski sustav koji bi funkcionirao puno bolje da je omjer radnika naspram umirovljenika barem nekoliko puta veći. Gledajući čitavu Hrvatsku, omjer posljednjih par godina stagnira, a trenutačno imamo jednog umirovljenika na 1,25 radnika.

Iz kategorije: Vijesti