Datum objave: 22. Siječanj 2020

NP KRKA SLAVI 35 ROĐENDAN / Posjetitelje časte besplatnim ulazom, a djeca njih predstavom i lutkama

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park „Krka“ 24. siječnja slavi svoj 35. rođendan. U povodu rođendana Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ daruje posjetitelje i zaljubljenike u prirodu besplatnim ulazom u Park od petka, 24. siječnja do nedjelje, 26. siječnja 2020.

Jedan od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturnopovijesna baština koje se isprepliću u kršu. Sa svojih trideset i pet, Nacionalni park „Krka“ u najboljim je godinama: dovoljno zreo da zna što želi i kojim putom ići, u punoj snazi i produktivnosti, a još uvijek mlad i pun poleta. U proteklih tridesetak godina Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ definirala je i učvrstila svoja načela, koja se temelje na zaštiti prirode, održivom razvoju i edukaciji. Važno nam je da prirodni sklad sačuvamo za buduće generacije i razvijamo se u skladu sa zahtjevima modernog vremena i potrebama drevne rijeke. Edukacija  je jedna od naših temeljnih zadaća, sadržana u svakom projektu koji kao ustanova provodimo, s posebnim naglaskom na rad s djecom.

Zato smo počašćeni posebnim darom rođendanskom danu koji pripremaju djeca dramsko-scenske skupine DV Smilje i PO Šibenski koja će, u povodu 35. rođendana Nacionalnog parka „Krka“, 23. siječnja 2020. u 17.30 u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku izvesti lutkarsku predstavu Mali čuvari prirode te predstaviti lutke izrađene prema likovima iz istoimene slikovnice koju je JU „NP Krka“ predstavila prošle godine.

Autorice teksta slikovnice su Marija Gundić i Nikolina Lučić, djelatnice JU „NP Krka“, a ilustracije su doprinos Marije Gundić i Zdenke Bilušić, šibenske umjetnice, likovne pedagoginje i voditeljice Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku. Kroz priču o šišmišici Jopi, djeca upoznaju različite životinje koje obitavaju unutar granica Nacionalnog parka i kroz zajedništvo različitih vrsta koje pokušavaju riješiti problem prijetećeg zagađenja, stječu osjećaj o važnosti tog zajedništva i kod nas ljudi da spasimo ono što nam je svima zajedničko, i ljudima i životinjama, naš planet Zemlju.

Hvala mališanima DV Smilje i PO Šibenski tići što s nama dijele ljubav prema prirodi i Nacionalnom parku „Krka“ koji nam je svima prije 35 godina ostavljen na čuvanje!

Iz kategorije: Vijesti