Datum objave: 15. Siječanj 2020

PREMIJERA / "Kulen, kulenica, divenica" peti film iz serijala HTV-ovih dokumentarnih filmova iz borše šibenskog novinara Stanka Ferić

Diana Ferić
Diana Ferić

"Kulen, kulenica, divenica" peti film iz dokumentarnog serijala Hrvatske televizije, "Priče s končom iz borše Stanka Ferića" premijerno će biti prikazan sutra (četvrtak) u 11,10 sati na 1. programu Hrvatske televizije, a reprize su u subota, 18. siječnja u 12.30 sati na HTV4, te u 13.55 sati na HTV3.

Dokumentarni film, kako govori i sam njegov naslov, govori o kulenu, kulenici odnosno divenici, specifičnoj kobasici koju u šibenskom kraju njeguju kao dragocjenu gastronomsku i kulinarsku baštinu, svatko pravi na svoj način i svi su uvjereni da je baš njihov kulen, kulenica tj. divenica najbolji. Je li zaista najboji stvar je ukusa, ali da je najoriginalniji - nema nikakve dvojbe.

Film je sniman u Pirovcu, Murteru, Vodicama, Skradinu, Ćulišćiću, Šibeniku i Dragama, a u njemu sudjeluju autentične meštrice i meštri od kulena, kulenica i divenica. Serijal dokumentarnih filmova "Priče s končom iz borše Stanka Ferića", snimanih doslovno prema pričama i reportažama iz borše šibenskog novinara Stanka Ferića, osmislili su redatelj Ivo Kuzmanić i dr. sc. Aleksej Pavlovsky, urednik emisija pučke i predajne kulture | Programski odjel Kultura HTV-a. Do sada je iz tog serijala realizirao pet dokumnentarnih filmova: "Šibenska luganiga", "Šibenski trubaduri" ( dva dijela), "Od Jadnika do Polarisa", priča o rock bendu "Polaris", "Oda janjetini - 8000 godina tradicije janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju" te "Kulen, kulenica, divenica". U pripremi su još četiri filma. Dokumentarac o Zagori, priča o Kornatarima i naselju Kornati, dokumentarna rekonstrukcija Maraštine, izgubljenog slavnog šibenskog desertnog vina te priča o nezaboravnoj šibenskoj grupi "Mi".

Film "Kulen, kulenica, divenica" režirao je Ivo Kuzmanić. 

Scenaristi su Ivo Kuzmanić i Aleksej Pavlovsky, a novinar Stanko Ferić je istraživač i narator.

Snimatelj: Dušan Vugrinec

Montažer: Igor Kožić

Snimatelj zvuka: Borna Cvitanović

Tonska obrada: Siniša Tvorić

Rasvjeta: Ljudevit Fištrić

Kolorist: Nikola Bišćan

Producentica: Sanja Ivančin

Urednik: Aleksej Pavlovsky

Trajanje: 29,54 min.

Proizvodnja: HRT, 2020.

Važan doprinos u realizaciji ovog projekta dao je Šime Strikoman, hrvatski filmski i televizijski snimatelj iz Vodica, autor i nisitelj projekta "Milenijska fotografija".

Iz kategorije: Vijesti