Datum objave: 03. Siječanj 2020

ŠTO REĆI NEGO SRAMOTA : U Šibeniku se ignorira i treća godišnjica smrti Ive Brešana, barem službeno

Diana Ferić
Diana Ferić
Danas je treća godišnjica smrti najvećeg hrvatskog i jednog od najvećih europskih dramatičara Ive Brešana no, na žalost, u Šibeniku ničim nije obilježena. Da ne spominjemo da je ideja da se uredi  memorijalna soba Ive Brešana i dalje samo ideja,  na koju je aktualna gradska vlast već i zaboravila jer za nju u proračunu nije predviđen novac. Ni danas neće nitko službeno na njegov grob odnijeti ni kiticu cvijeća. Sramota, napisali smo lani na drugu godišnjicu Brešanove smrti, kada je situacija bila ista, a  jednako kažemo i danas, kada obilježavamo treću godišnjicu odlaska tog velikog hrvatskog pa i europskog književnika. Jedina razlika je što je u međuvremenu ipak postavljena bista Ive Brešana u atriju šibenskog kazališta i što je njemu u čast lani u svibnju, na njegov rođendan u Kazalištu organiziran prigodni program koji je bio ispod razine koju je Brešan zaslužio. 
 
Pero Mioč je, podsjećamo,  odmah nakon smrti tog velikog književnika i vrhunskog intelektualca predložio da Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku dobije njegovo ime te da se u Šibeniku, po uzoru na splitske „Marulićeve dane“ i slične manifestacije u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku organizira kazališni festival posvećen Ivi Brešanu pod nazivom „Brešanove svibanjske večeri“. Ništa od toga, kao ni od Brešanove sobe. 
 
 
 
A Šibenik je bio grad u kojem je, kako je jednom prilikom rekao njegov sin  Vinko Brešan, Ivo Brešan naprosto odlučio živjeti!
 
"Njegova je odluka bila živjeti u Šibeniku, biti profesor u Šibeniku, šibensku djecu učiti hrvatskom jeziku. I kad sam od Povjerenstva formiranog za uređenje sobe posvećene mom ocu čuo da se to planira urediti u bivšoj kazališnoj kavani – bio sam jako radostan, presretan! Našao sam i sponzora, bio je to "Badel"... Doduše, imao je "Badel" i zašto biti sponzor sobe Ive Brešana..., u šaljivom tonu je tada kazao  Vinko Brešan. 
 
Vinko Brešan darovao je Šibeniku očevu biblioteku i sve materijalne memorabilije u njoj: plakete i plakate, nagrade, radni stol, pisaći stroj, fotografije... čak i džemper koji je znao nositi dok je pisao. Idejnu skicu  Brešanove sobe napravio je prije skoro  tri godine  Arhitektonski studio 25,4 mm, govora je bilo čak i o hologramu Ive Brešana oslonjenom u tipičnoj pozi o zamišljeni šank u nekadašnjoj kazališnoj kavani. Na žalost, ništa se do danas nije dogodilo.
Ignoriranje  Brešanovog lika i djela ima svoju pozadinu koja je, dileme nema, ipak političko pitanje, a ne obično zanemarivanje velikih Šibenčana na što smo s eu Šibeniku naviknuli. 
Iz kategorije: Vijesti