Datum objave: 14. Prosinac 2019

DRUKČIJE OBRAZOVANJE:Učenici TUŠ -a učili na terenskoj nastavio održivom razvoju u sektoru ribarstva i gastronomije.

Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik (TUŠŠ) sudjelovali su tijekom prosinca  na dvije izvannastavne aktivnosti u sklopu projekta SEA-Staibability sufinanciranog u sklopu Ureda za udruge Vlade RH i Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Imalu su terensku nastavu u Tribunju na temu otpada iz mora. Obrazovnu i znanstvenu podlogu ovoj izvannastavnoj aktivnosti dali su dvoje znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji u svom radu istražuju kompleksnu tematiku otpada iz mora. Učenici su imali priliku čuti izlaganje dr.sc. Pere Tutmana te potom posjetiti Ribarsku luku Tribunj i upoznati se s infrastrukturom za otpad iz mora te s važnošću kočarica u čišćenju morskog dna od otpada.

 

Učenici su potom odradili vrlo zanimljivu vježbu monitoringa otpada iz mora na plaži Bristak a sakupljeni otpad su potom vagali i analizirali u prostoru Ribarske zadruge Adria. Ukupno je sakupljeno 16,6 kg smeća s plaže a analiza je pokazala da 60% otpada čini plastika, ¸15% staklo i keramika, 9 % obrađeno drvo, 6 % metal a ostatak otpada na gumu, tekstil i papir. Po završetku izvannastavne aktivnosti, dr.sc. Dubravka Bojanić-Varezić, znanstveni suradnik IZOR-a provela je s učenicima interaktivni kviz za provjeru znanja na temu otpada iz mora i mikroplastike. 

Učenici su tijekom ovog dana mogli naučiti koliko pojedinoj vrsti otpada treba za razgradnju u moru zatim da 80 % otpada dolazi s kopna a 20% iz pomorskog prometa i ribarstva, da se 70 % otpada nalazi na morskom dnu, 15% na obali i 15% pluta na morskoj površini. Svi zajedno smo postali svjesni činjenice da strojnim pranjem „sintetičke“ odjeće doprinosimo zagađenju mora mikroplastikom koja završava u probavni trakt morskih organizama. Naučili smo i da je otpad izgledom sličan hrani pa ga morske životinje često jedu, misleći da je to njihova hrana te tako ugrožavaju svoj život.

Prije nekoliko dana  druga skupina učenika Turističko-ugostiteljske škole Šibenik imala je priliku učiti o održivom ribarstvu od znanstvenika s IZOR-a, LAGUR-a Galeb te od djelatnica Ribarske zadruge Adria. Po dolasku u Tribunj, Ivana Bračanov iz Ribarske zadruge Adria učenike je upoznala s HACCAP sustavom u ribarstvu, s djelatnostima Zadruge, proizvodima Zadruge te s objektom Veletržnica ribe Tribunj. Potom je uslijedilo predavanje dr.sc. Igora Isajlovića koji je učenike i nastavnike upoznao s geografskim značajkama Mediterana i Jadranskog mora a potom i s njihovim ribljim resursima. Učenike je upoznao s načinima kako države štite svoje ribolovne resurse te kako se zbog migracija ribe odluke o zaštiti donose zajedno s zemljama koje eksploatiraju to isto more.

 

Učenici su upoznati s vrstama ribolova (kočarski, plivaričarski i priobalni), te o utjecaju intenzivnog ribarstva na staništa, morsko dno, i riblje vrste. Učenici su upoznati i s problemom napuštenog ribolovnog alata tzv. Ghost fishing koji pasivno i dalje lovi ribu te predstavlja veliki izazov u morskom ekosustavu. Vrlo zabrinjavajuća činjenica je i da trenutno znanstvenici IZOR-a prilikom svojih istraživanja iz kočarskih mreža izdvoje više otpada iz mora nego morskih organizama. Detaljno je obrazložena važnost Jabučke kotline, najvažnijeg mrjestilišta u Jadranu a naučili smo i da je Republika Hrvatska od kočarenja zaštitila 30% našeg teritorijalnog mora. Učenici TUŠ -a su se imali priliku upoznati s vrstama ribarskih plovila i ribarskih mreža u Ribarskoj luci Tribunj. Po završetku ove izvannastavne aktivnosti dr.sc. Isajlović učenike je upoznao s 14 vrsta riba (gavuni, srdele, trlja, cipal, brancin, orada, salpa, strun, skuša, bugva, kokot, raža, arbun, patarača), njihovom anatomijom, načinom ishrane, mrijestom, svježinom i s drugim zanimljivostima. Neki od najvažnijih zaključaka na temu održivog ribarstva s ove radionice bili su da ne smijemo kupovati i konzumirati nedoraslu ribu te da su za održivo ribarstvo odgovorni svi: ribari, veletrgovci i trgovci ribom, ugostitelji, svi ostali konzumenti ribe, države, nevladine organizacije i znanstvene institucije.

 

Projekt SEA-stainability obrazovanje za održivi razvoj gastronomije i ribarstva ima za cilj pridonijeti ekonomskoj i socijalnoj koheziji na području srednje Dalmacije putem obrazovanja za održivi razvoj u sektoru ribarstva i gastronomije. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Galeb“, Tribunj a osim spomenute škole partneri na projektu su Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te udruga Argonauta iz Murtera. Projekt SEA-Stainability obrazovanje za održivi razvoj ribarstva i gastronomije sufinancira Ured za udruge Vlade RH i Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Iz kategorije: Vijesti