Datum objave: 10. Prosinac 2019

STOP NASILJU: Marina Šimundža je spremna i gola prosvjedovati samo da se institucije pokrenu i zaštite žrtve nasilja

Diana Ferić
Diana Ferić
Marina Šimundža iz inicijative "Stop nasilju Šibenik" i jedna mlada žena s malim djetetom te dvije žene kao promatrači  bile su jedine na današnjem prosvjednom skupu koji je ta inicijativa organizirala ispred zgrade gradske uprave Šibenika pod nazivom  "Svijet po mjeri djevojčici".
 
Šimundža je ustvrdila kako je, unatoč obećanjima hrvatske vlade da će  sankcionirati nasilje nad djecom i ženama te da će se boriti protiv toga, malo toga učinjeno, a iako je, kako je sama kazala, praktična vjernica, izrazila je razočaranje i s onim što radi odnosno ne radi crkva u toj zaštiti kao i institucije civilnog društva.
 
"Ako mi kao minorna udruga uspijemo zbrinuti žene žrtve nasilja ili raditi na osvještavanju javnosti pitam se što bi sve oni mogli kada bi htjeli. Ne znam što treba napraviti da ih se pokrene, ako treba ja ću se skinuti gola ispred Sabora da me nose na rukama, samo da privučem pažnju na ove probleme i potrebu njihovog rješavanja", kazala je novinarima. 
 
 
 " Vremena za čekanje više nema. Od Vlade tražimo da poduzme sve kako bi žene i djevojčice bile sigurne i da osigura svijet po mjeri djevojčica. Mi tražimo akcijski plan za zaštitu ženskog zdravlja, nadzor nad kvalitetom zdravstvenih usluga, unaprjeđenje sustava zaštite pacijenata i bolju provedbu Zakona o zaštiti prava pacijenata, proračunsko financiranje svih mjera prevencije, zaštite i sankcioniranja obiteljskog i seksualnog nasilja u skladu s preuzetim međunarodnim i zakonskim obvezama i dugoročno, a ne projektno financiranje nezavisnih usluga za podršku ženama žrtvama nasilja u zajednici, a koje vode ženske organizacije, SOS linije, savjetovališta i skloništa . Promijenjen je Kazneni zakon i dosta je toga novog unesena, ali opet puno toga nije,a trebalo je", istaknula je Šimundža.
 
Pročitala je ponovno zahtjeve upućene hrvatskoj vladi među kojima  su i uspostava i financiranje skloništa i savjetovališta u sredinama gdje ih nema i to kroz suradnju sa specijaliziranim ženskim organizacijama, uspostava nacionalne SOS linije za sve oblike nasilja nad ženama koje će raditi 24 sata i donošenje Nacionalne strategije za suzbijanje svih oblika seksualnog nasilja. Traže i specijalističke edukacije za sve javne službe odgovorne za zaštitu i sankcioniranje rodno uvjetovanog nasilja, odnosne policije, pravosuđa, socijalnog rada, zdravstva i obrazovanja te sustavno uvođenje građanskog odgoja koji djecu podučava rodnoj ravnopravnosti i nenasilju, uz seksualne edukacije u sklopu zdravstvenog odgoja.
 
Iz Inicijativa 'STOP nasilju Šibenik' i 'Obrani pravo na izbor' od Vlade još traže tri dodatna regionalna savjetovališta za seksualno nasilje pod supervizijom Ženske sobe, najmanje šest novih skloništa u suradnji sa ženskim organizacijama te osiguranje dovoljnog broja lako dostupnih regionalnih centara.
 
I danas su pročitana potresna svjedočanstva žena koje su pretrpjele obiteljsko nasilje.
Iz kategorije: Vijesti