Datum objave: 07. Prosinac 2019

VUKOVI SA SVILAJE / Spomenik sedmorici poginulih branitelja, legendarnih Vukova sa Svilaje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Legendarna postrojba „Vukovi sa Svilaje“ Mirlović Polje, danas slavi 28. godišnjicu osnivanja. Proslava počinje u 10,30 sati otkrivanjem spomenika sedmorici poginulih Vukova: Joki Buzovu, Mario Fabrisu, Iliji Vukušiću, Slavku Buzovu, Marku Stankoviću, Rajku Delašu i Stipanu Ivčeviću. Prvi pripadnik domobranske satnije "Vukovi sa Svilaje" koji je poginuo u borbi bio je njen zapovjednik Joko Buzov. On je ujedno bio i prvi poginuli pripadnik 142. drniške brigade HV-a u Domovinskom ratu.

Domobranska satnija "Vukovi sa Svilaje" u Domovinskom je ratu bila jedinstvena hrvatska postrojba. Stvorili su je sami mještani sela Mirlović Polja na planini Svilaji koje je, nakon što je srpski agresor okupirale drniško područje, ostalo izolirano, ali se uspjelo obraniti. Ovo je priča koju su o njima objavili šibenski novinari koji su se do Mirlović Polja i tamošnje domobranske postrojbe probili u siječnju 1992. godine:

U siječnju 1992. godine doznali smo za priču o žiteljima sela Mirlović Polja i zaseoka Drvenjaka na planini Svilaji koji su se sami organizirali, naoružali i uspješno branili i obranili svoje selo od žestokih napada premoćnog neprijatelja koji je na njih nasrtao nakon što je zauzeo Drniš i Petrovo polje.

Ta samonikla domobranska postrojba dala si je ime „Vukovi sa Svilaje“. U vrijeme boravka u Mirlović Polju i Drvenjaku za njih se tako malo znalo da je selo često bilo na udaru minobacača i topništva same Hrvatske vojske čije postrojbe nisu imale informaciju da selo drže organizirani mještani. Tadašnja Samostalna mirlovićka četa kako se postrojba službeno zvala pripada je 142. drniškoj brigadi.

Neka imena mirlovićkih branitelja na slikama: Joke Buzov (zapovjednik), Ivan Buzov – Laća, Ilija Ivčević, Ivan Buzov – Ivica, Mirko Buzov, Marko Janjić, Ilija Buzov Brajić zvan Vuk, Nediljko Janić, Marko Janjić, Stipe Buzov.

Selo su rame uz rame s žiteljima branili Albanac Azem Gashi, Talijan Mario Fabris i djevojčica Ana Kljaković (iz Solina).

Selo je, inače, u rujnu 1991. godine obranio sam Ivan Buzov Laća. Nakon pada Drniša kada su postrojbe JNA, pobunjenih Srba i srbijanskih četnika krenule prema Šibeniku jedan njih dio zaputio se prema Mirlović Polju kojeg su napustili svi žitelji osim Ivana Buzova Laće. On im se suprotstavio pucajući iz trofejne puške iz Drugog svjetskog rata za koju je imao svega desetak komada streljiva. Neprijatelj je ustuknuo. JNA je na njega pucala topovima i prijetila tenkovima, a on je sam branio selo punih mjesec dana kada su mu se pridružili susjedi pa su zajedno potisnuli neprijatelja sve do ruba Petrova polja. Tako je ostalo sve do 1995. i VRA Oluja.

Iz kategorije: Vijesti