Datum objave: 06. Prosinac 2019

ZAŠTITA I VALORIZACIJA TVRĐAVE SV. NIKOLE:Došli smo do polufinala, ali najvažnija utakmica tek slijedi

Diana Ferić
Diana Ferić

Javnosti su danas predstavljeni rezultati projekta vrijednog 2,6 milijuna kuna, u sklopu kojeg je izrađena dokumentacija za potpunu obnovu i održivo upravljanje Tvrđavom sv. Nikole i kontaktnom zonom, a koja će biti korištena za apliciranje na EU fondove u novom proračunskom razdoblju.

 

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2019., u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku održana je završna konferencija projekta "Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante". Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda Ana Škevin Mikulandra i dr.sc. Renata Tomljenović znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba. Prisutne je kao domaćin pozdravio

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, te je naglasio: „Sportskim rječnikom, došli smo do polufinala. Daleko smo dogurali, ali najvažnije utakmice su tek pred nama. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske.eško se prisjetiti vremena kad smo preskakali kamenje i zamišljali kako će tu jednog dana biti šetnica, vidikovac i kako će sve to postati novi dnevni boravak Šibenčana i posjetitelja. 13. srpnja 2013. otvorena je šetnica u kanalu svetog Ante i na krilima tog optimizma obnovljene su i druge šibenske ljepotice. Šibenik je prestao biti grad i postao grad-uzor po pitanju kako financirati razvoj sredstvima Europske unije", istaknuo je.

 

Aktivnosti i rezultate projekta predstavila je ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk:

 

"Prije svega, zahvaljujem sjajnim suradnicama na projektu. Dobili smo vrhunske dokumente koji stavljaju naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. To je u skladu i principima djelovanja naše ustanove i preporukama UNESCO-a. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. Ovi dokumenti nisu samo alat za dobivanje novih sredstava iz EU fondova, već i jamstvo da ćemo na kraju procesa dobiti izvorno obnovljenu tvrđavu u njezinom punom sjaju,", kazala je.

Glavni i Izvedbeni projekt sanacije i uređenja tvrđave predstavila je Ana Škevin Mikulandra, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda: ,,Projektom je dano rješenje sanacije dotrajalih i oštećenih građevnih struktura tvrđave. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, građevinska sanacija i opremanje prostora. Projektantski pristup utemeljen je na konzervatorskim principima s ciljem očuvanja integriteta spomenika i spomeničkih vrijednosti, uz reverzibilne suvremene intervencije, a sve kako bi se doprinijelo stvaranju novih vrijednosti i pozicioniralo tvrđavu sukladno svjetskom značaju. " Plan upravljanja tvrđavom predstavila znanstvena suradnica Instituta za turizam, dr.sc. Renata Tomljenović „Plan je instrument za održivo upravljanje tvrđavom i njezinom kontaktnom zonom. To uključuje zaštitu, održivo korištenje, upravljanje i posjećivanje, te financiranje, edukaciju i suradnju. Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po svojoj impresivnoj arhitekturi u jedinstvenom prirodnom okruženju, ali prije svega da se očuva njezina autentičnost, njome upravlja održivo, na dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija."

 

Projekt „Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante“, vrijedan 2,6 milijuna kuna, provela je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije s partnerima: Šibensko-kninskom županijom te Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Iz kategorije: Vijesti