Datum objave: 02. Prosinac 2019

VOLIM ŠIBENIK / Izašao je novi broj časopisa "Volim Šibenik" krcat ozbiljnim, zabavnim, tužnim i poučnim temama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novi broj časopisa "Volim Šibenik", jedinog zavičajnog časopisa u Hrvatskoj, donosi obilje ozbiljnih, zabavnih, tužnih i poučnih tema, nesvakidašnjih priča i vijesti iz povijesti. Uz veliki intervju s uglednom šibenskom profesoricom Jasminkom Paić, u novom je broj opširan tekst o projektu osnivanja virtualnog Muzeja sporta Šibenik i Kuće slave šibenskog sporta te niz drugih tema o kojima na takav način ne piše nitko drugi.

 

 

U rubrici GASTRO BAŠTINA časopis donosi priču o tome što su jeli šibenski lučki radnici kada su im posao i prihode ugrozile snažne dizalice koje su se počele koristiti u šibenskoj luci.

Tužna sudbina djevojčica, djevojaka i žena radnica tridesetih godina 20. stoljeća opisan je u tekstu "A osmjeh im sja u crnilu života tako crnom da crnji ne može biti" u rubrici INTIMNA POVIJEST.

Gospođu Juliju koja sebe smatra glupom da gluplja ne može biti zbog onog slatkog kojeg nije dala naočitom prosjaku, upoznajemo u izvrsnoj priči nepoznatog šibenskog pisca.

Osobito je zanimljiv, poučan i tragičan tekst o tome kako su Šibenčani u ime zaštite turizma, tražili da se zabrani korištenje žena kao tegleće marve za prijenos ogrjeva.

Kao i uvijek, urnebesna je CRNA KRONIKA ZA PLAKAT OD SMIJEHA. Tu se može saznati zbilja svašta, na primjer kako je lopov objavio oglas kojim traži da mu nalaznik vrati zlatne zube koje je ukrao mrtvacu, kako je muž odgrizao jezik svojoj ženi zato što je previše pričala, ali i kako je došlo do svađe i tučnjave među Šibenčanima zbog prijepora oko toga tko je i kada izumio - križaljku.

Ima još puno toga, a ako se klikne na https://issuu.com/volimsibenik/docs/volimsibenik

može se doznati i zašto je u vrijeme hrvatskog narodnog preporoda uz sliku Slapova Krke (Skradinskog buka)pisalo: No pjeva uzalud Hrvat ponosito: Lijepa naša domovino!

Iz kategorije: Vijesti