Datum objave: 18. Studeni 2019

SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE: Predstavnici Županiji u koloni sjećanja, u Vukovaru i Šibenska gradska straža

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom obilježavanja 28. godišnjice stradanja u Škabrnji, župan Goran Pauk i zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević, zajedno sa obiteljima stradalih, mještanima Škabrnje, izaslanstvom državnog vrha, Zadarske županije, izaslanstvima ostalih hrvatskih županija polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odali su počast svim žrtvama Škabrnje.

U tradicionalnoj Koloni sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara uz brojne branitelje, izaslanstva državnog vrha i hrvatskih županija, sudjeluju Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije i Milica Bilušić pročelnica za proračun i financije, te gosti iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine u Koloni sjećanja sudjeluje i Šibenska gradska straža sa ostalim povijesnim postrojbama.

Nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, krenuli su u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara. Nakon čega će nazočiti svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu koju predvodi mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Podsjetimo se, 18. studenog 1991. godine, završila je tromjesečna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije uz pomoć srpskih paravojnih snaga. U obrani Vukovara poginulo je između 2 900 i 3600 ljudi čijoj se žrtvi svake godine poklanjamo prisjećajući se najveće ratne tragedije u Domovinskom ratu.  Istoga dana u Škabrnji su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili i masakrirali 58 nedužnih civila i 26 branitelja, a mjesto je bilo potpuno uništeno.

Iz kategorije: Vijesti