Datum objave: 06. Studeni 2019

DOBILI NOVU ULJARU:Kaprijani prvi put prerađuju masline na svom otoku

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima, u pratnji predsjednika Mjesnog odbora Dinka Jelovčića i predsjednika Udruge maslinara i magunjara Kristijana Radovčića, obišao je danas prostorije novoopremljene uljare na otoku Kapriju.

„Ovaj financijski relativno mali projekt izvrstan je primjer sjajne suradnje mjesnog odbora, Grada i resornog ministarstva. Opremanje uljare znači daljnju revitalizaciju i opstojnost otoka Kaprija i njegovih stanovnika te me veseli vidjeti da se ovdje radi punom parom.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik zgradu u kojoj se nalazi uljara i zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo dao je na korištenje Udruzi maslinara bez naknade na rok od tri godine.

„Ovo je prije sedam godina bila velika želja mjesnog odbora i konačno smo došli do cilja. Bili smo strpljivi, ali i uporni. Uljara nam znači puno, olakšava život na otoku. Ovo nije biznis već socijalni program budući da na Kapriju živi većinom starije stanovništvo koje nije u mogućnosti nositi i prevoziti masline na preradu u Šibenik.“, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Kaprije Dinko Jelovčić.

Kaprijsku uljaru koriste maslinari okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara.

Krajem prošle godine Grad Šibenik i Ministarstvo poljoprivrede sklopili su Sporazum o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kapriju. Temeljem potpisanog Sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede iznosom od 500.000,00 kuna financiralo je uređenje prostora i obnovu uljare, opremanje postrojenja za preradu masline te uređenje zavičajnog muzeja na otoku Kapriju koji se nalazi u sklopu iste zgrade. Grad Šibenik sufinancirao je projekt s 200.000,00 kn.

Iz kategorije: Vijesti