Datum objave: 22. Listopad 2019

NA DANAŠNJI DAN - Prije 55 godina rodio se Dražen Petrović, najveći među velikima

Diana Ferić
Diana Ferić

Dražen Petrović, jedan od najboljih hrvatskih, europskih i svjetskih košarkaša svih vremena, domoljub i uzoran čovjek, rodio se na današnji dan 1964. godine. Bio je jedan od najvećih ne samo košarkaša nego i sportaša, primjeran po svemu od odnosa prema protivnicima do ljudskih vrlina koje su ga krasile, zbog čega ga se i danas slavi i štuje.
Svoju sjajnu karijeru koja još nije bila na vrhuncu njegovih mogućnosti u trenutku kada nam ga je otela prerana smrt, počeo je u svom rodnom Šibeniku kao maloljetni klinac. Nakon toga trebalo mu je nepuno desetljeće da se nametne i obilježi europsku i svjetsku košarku. Bio je prvak svijeta i Europe, dva puta je osvajao Euroligu, a osvojio je i dva srebra na olimpijskim igrama. Uz brojna odličja i nebrojene pobjede pamti ga se i kao košarkaša koji je postigao najviše koševa u jednoj prvenstvenoj utakmici (112), najviše koševa u finalnoj seriji ACB lige (42), najviše pogođenih trica u finalnoj seriji ACB lige (8), imao najbolji postotak šuta među bekovima u NBA lige 1992. i 1993. godine.
Tijekom Europskog prvenstva u košarci 2013. godine Dražen Petrović izabran je za najboljeg europskog košarkaša svih vremena.
 

Iz kategorije: Vijesti