Datum objave: 07. Listopad 2019

Stipendiranjem učenika i studenata Impol - TLM osigurava mlade stručnjake, potiče izvrsnost i zadržava mlade u Šibeniku

Stipendiranjem učenika i studenata  Impol - TLM osigurava mlade stručnjake, potiče izvrsnost i zadržava mlade u Šibeniku
Diana Ferić
Diana Ferić

 Impol - TLM je i ove nastavne godine 2019/2020 stipendira srednjoškolce i studente želeći i na taj način osigurati visokokvalificirane i visokoobrazovane stručnjake koji jedini mogu zadovoljiti potrebe sadašnje sofisticirane proizvodnje u toj tvornici koja se bavi izradom proizvoda od aluminija, ali i odgovoriti novim izazovima koje donosi ulaganje u nove proizvodne linije vrijedne 40 milijuna  eura  kao i orijentacija na automobilsku i avio industriju.

 

Ove godine je odobreno ukupno 13 stipendija i to tri za polaznike elektrotehničkog i tri za polaznike usmjerenja računalni tehničar za strojarstvo u šibenskoj Tehničkoj školi, četiri za studente Metalurgije, dvije za studente strojarstva te jedna za studente elektrotehnike i računarstva.

 

" To je sada već naša stalna praksa da stipendijama potičemo učenike studente da se, kada završe obrazovanje, zaposle kod nas u Impol - TLM -u. Visina stipendije je 12 posto od prosječne plaće za učenike srednje škole i 18 posto za studente, s tim da se to može popeti i do 50 posto ako imaju visok prosjek tako da tako potičemo i izvrsnost. Imaju mogućnost primanja dodatnog bonusa, koji će se obračunavati u postotku prema uspjehu, pa tako prosječna ocjena iznad 4,0 do 4,3 donosi stipendiju od 30 posto, prosječna ocjena iznad 4,3 do 4,5 od 35 posto, prosječna ocjena iznad 4,5 diže stipendiju na 40 posto, a 5.0 na 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Zadovoljni smo odazivom jedino što nam se javilo malo studenata Metalurškog fakulteta u Sisku budući da Grad Sisak daje stipendije svima koji studiraju na tom fakultetu koje su im, vjerojatno, manje obvezujuće pa se odlučuju za njih. Problem je i što na tom fakultetu ne studira nitko iz Šibenika kome bi onda bilo u interesu osigurati posao u rodnom gradu", kaže Hrvoje Galić, zadužen za ljudske resurse.
U situaciji kada puno mladih seli u inozemstvo tražeći sigurniju egzistenciju stipendije Impol - TLM-a dobar su način i da se mlade ljude motivira da ostanu ili dođu živjeti u Šibenik. Upravo je takav slučaj s Antoniom Aleksićem, koji je ove godine upisao petu godinu Fakulteta elektrotehnike u Splitu i drugu godinu je stipendist Impol - TLM-a.

 

"Nakon što završim fakultet želim ostati u Šibeniku i tu pronaći dobar posao. Nikako ne bih volio da budem primoran otići negdje vani tako da mi je ova stipendija odlično došla. Ako sve bude u redu siguran sam da me čeka posao i to dobar. Moj otac radi u Impol - TLM-u i vidim da je to perspektivna tvrtka koja cijeni radnike. Zajedno s putnim troškovima moja mjesečna stipendija iznosi 1 000 kuna i to mi zaista puno znači. Uz ono što zaradim radeći povremeno na građevini mogu pokriti sve troškove studiranja, a roditelji mi plaćaju samo smještaj i to je i njima veliko olakšanje".
Slično razmišlja i Jure Perketa koji je upisao drugu godinu strojarstva na Fakultetu elektrotehnike i strojarstva u Splitu.
"Naravno da mi ova stipendija značajno olakšava studij, ali meni je jednako važno i to što imam osiguran posao. To danas vrijedi više od novca i to posao i to u tvrtki koja se razvija i primjenjuje svu modernu tehnologiju. Jedna moj rođak radi u Impol - TLM-u, zadovoljan je i on mi je preporučio da se javim na natječaj za stipendije", ističe Perketa.

 

Srednjoškolcima je stipendija koju dobiju dobar džeparac, ali i njima otvara perspektivu jer se nakon srednje škole mogu zaposliti, a ako nastave studirati Impol - TLM ih nastavlja stipendirati.
"Meni je to stvarno OK. Kako sada stvari stoje mislim upisati fakultet, a ako ga ne upišem Impol - TLM mi, prema Ugovoru koji smo potpisali, dužan u roku od 60 dana ponuditi posao. Ako se to ne dogodi ipak im nisam dužan vraćati novac koji mi je isplaćen kao stipendija", objašnjava Jure Paškalin koji pohađa usmjerenje elektroničar - energetičar u šibenskoj Tehničkoj školi, a na natječaj se javi čim ga je vidio na oglasnoj ploči u školi.
Impol - TLM je samo prenio model stipendiranja koji već godinama primjenjuje Impol grupa i u svojoj tvornici u Slovenskoj Bistrici i tako osiguravaju velik broj potrebnih stručnih radnika. Važno je napomenuti da svi stipendisti imaju i obveznu praksu tijekom kolovoza koja im je plaćen. Oni koji su je do sada pohađali ističu kako im je ona dragocjena i vrlo korisna jer konačno u praksi vide ono što uglavnom teoretski uče, a mentori su im, kako napominju Jure Paškalin, Jure Perketa i Antonio Aleksić odlični i od njih u tih mjesec dana dobiju veliko praktično znanje.
  

Iz kategorije: Vijesti