Datum objave: 02. Listopad 2019

Žene i muškarci u Hrvatskoj najčešće umiru od srčanih bolesti,zloćudne bolesti nisu među prva tri uzroka smrti

Diana Ferić
Diana Ferić

Ishemijska bolest srca, cerebrovaskularne bolesti i šećerna bolest i dalje su vodeći uzroci smrti u žena, a kod muškaraca ishemična bolest srca, cerebrovaskularne bolesti zloćudna novotvorina dušnika i pluća i Zloćudna novotvorina debelog crijeva, pokazala su najnovija istraživanja koja je proveo Zavod za javno zdravstvo.

 

Na četvrtom mjestu uzroka smrti u 2018. godini kod žena nalazi se hipertenzija, na petom zloćudna novotvorina debelog crijeva, a na šestom zloćudna novotvorina dušnika i pluća. Rak dojke zabilježen je na sedmom mjestu uzroka smrti, slijede bronhitis, emfizem i astma. Na devetom mjestu zabilježen je prijelom bedrene kosti, a na desetom insuficijencija srca. U 2018. godini nije umrla nijedna žena od komplikacija u trudnoći, na porođaju ili u babinjama, stoji u izvješću HZJZ-a.

Na petom mjestu kod muškaraca zabilježena je šećerna bolest, na šestom bronhitis, emfizem i astma, na sedmom kronične bolesti jetre i ciroze, na osmom zloćudna novotvorina prostate, na devetom hipertenzija i na desetom zloćudna novotvorina želuca.

 

Najviše osoba u 2018. godini umrlo je od ishemijske bolesti srca (10.195) i cerebrovaskularnih bolesti (6137). Slijede rak bronha i pluća (2957) i šećerna bolest (2855). Promijenio se poredak hipertenzije i sada je peti uzrok smrti, a rak debelog crijeva šesti (zamjena mjesta u odnosu na 2017.). Također u odnosu na 2017. godinu, na desetom mjestu pojavio se prijelom bedrene kosti.
 

Iz kategorije: Vijesti