Datum objave: 30. Rujan 2019

Večeras promocija Monografija o šibenskoj gimnaziji i njezinih 110 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Monografija kojom je obuhvaćeno proteklih 110 godina šibenske gimnazije bit će promovirana danas u Interpretacijskom centru šibenske katedrale "Civitas Sacra" , a urednik je "friško" umirovljeni mr.sc Josip Paić koji je proteklih nekoliko godina bio ravnatelj te važne obrazovne šibenske institucije. Nastala je kao plod suradnje Državnog arhiva u Šibeniku i Gimnazije "Antuna Vrančića".

Prvi dio monografije odnosi se na razdoblje od osnutka gimnazije 1909. godine do 1977. godine o čemu piše Draženka Požar Perković iz Državnog arhiva u Šibeniku, a suvremeno razdoblje od 1991. do danas je obradila profesorica povijesti Jasminka Paić. Od 1977 do 1991. kao što je poznato, u vrijeme takozvane Šuvarove reforme Gimnazija je bila ukinuta, a tada je djelovao centar za odgoj i obrazovanje (CUOU) ,alli navedeni su i maturanti iz tog razdoblja.  Monografija obiluje dokumentima i fotografijama koje svjedoče o brojnim aktivnostima u koje su učenici i profesori bili uključeni i mnogima koji se na njima prepoznaju sigurno će, barem nakratko, vratiti to srednjoškolsko vrijeme. Prikupiti ih i kronološki poredat bio je, kakao ističe i profesorica Paić, vrlo obiman i zahtjevan zadatak.

 

"Gimnazija je od svojih početaka bila ključna karika u organizaciji i razvoju gradskog, županijskog i hrvatskog života. Ona je to i danas. U današnjim učenicima prepoznajem marljive ljude, buduće, stručnjake, znanstvenike , političare, kreativne pojedince kakvih su u svim generacijama "izlazili" iz ove ustanove . Sjajne generacije naših profesora i učenika ispisale su povijest naše gimnazije na najbolji način. ističe prof. Paić.

 

On svoj uvodnik u Monografiji započinje riječima da je jedan od najradosnijih i najznačajnijih događaja za građane Šibenika bio 24. listopada 1909 kada je u Šibeniku svečano otvorena Niža realka iz koje je proizašla današnja gimnazija, a tada je bila smještena u prostoru u kojem je danas Glazbena škola.

Monografija donosi i popis svih gimnazijskih profesora i učenika koji su maturirali kao i popis poznatih gimnazijalaca.

Današnja promocija koja počinje u 18 sati bit će prilika i za susret bivših gimnazijalaca s njihovim profesorima, pa i onih starijih generacija s rijetkim živućima poput Vesne Mrše, Hermine Maričić, Ljerke Dodig... 

Iz kategorije: Vijesti